Vorige Cornelis Springer 13 / 242 Volgende
Datering
Vervaardiger Cornelis Springer

Harderwijk, Achter de muur

Een straatje in Harderwijk

Uitgebreide beschrijving

Een straatje in Harderwijk met op de voorgrond een groepje personen. Rechts een boom. Opschriften/merken: linksonder in zwart, Harderwijk ; rechtsonder in zwart, C Springer 1864' Versozijde: r.b. potlood 'ZZM 21771', r.o. potlood 168. Situatie afbeelding : Achter de Muur te Harderwijk,; NB: rechts staat waterpomp tegen de muur; links staat een smit voor zijn werkplaats (wagenwiel) bij de hoefstal (deze afbeelding heeft situatie bij de Harderwijker huizen in het Buitenmuseum geïnspireerd).

Identificatie
Titel
Harderwijk, Achter de muur
Objectnummer
021771
Objectcategorie
Tekenkunst
Objecttype
 • tekening
  Tweedimensionaal beeldend werk, waarbij de voorstelling, voornamelijk in lijnen, direct op de drager is getekend, met potlood, tekenstift, krijt, houtskool, pen, penseel of ander materiaal. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Over
Trefwoorden
 • stads- en dorpsgezicht
  Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.
Werk
Breedte
20.0 cm
Hoogte
25.2 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Cornelis Springer (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • krijt (materiaal)
  Krijt is een zacht gesteente dat uit calciumcarbonaat bestaat. (Conservation Dictionary)Krijt is een zacht gesteente dat uit calciumcarbonaat bestaat, CaCO3.
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 18 juni 1991
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Harderwijk
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Wim Zandbergen
aquarellist, etser, lithograaf, schilder, tekenaar

Cornelis Springer

Amsterdam, 25 mei 1817 – Hilversum, 20 februari 1891
Lees meer
RKD

Trefwoorden