Datering
Vervaardiger Siebe Jan Bouma

Schellinkhout vanaf de Westfriese zeedijk

Het dorp gezien vanaf de Westfriese omringdijk met op de voorgrond een pand onder aan de dijk. Op de achtergrond de westgevel van de Ned. Herv. Martinuskerk met toren.

Identificatie
Titel
Schellinkhout vanaf de Westfriese zeedijk
Objectnummer
F009568
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • negatief
    Foto's, gewoonlijk op een transparante drager waarop de tonen en kleuren het tegenovergestelde zijn van hun natuurlijke verschijning. Gebruik 'negatiefdrukken' voor fotografische afdrukken waarop de tonen en kleuren het tegenovergestelde zijn van hun natuurlijke verschijning. Gebruik 'clichés-verre' voor fotografische afdrukken van een beschilderde of betekende glazen plaat. (AAT-Ned)
Over
Trefwoorden
  • Houten huis
    Bouwwerk dat tot woning van mensen dient, woonhuis of boerenhuis. (Haslinghuis)
  • Kerkgebouw
    Kerken zijn gebouwen waar de christelijke godsdienstoefening wordt gehouden. Aanvankelijk was de altaarruimte het belangrijkste onderdeel. In de verschillende katholieke liturgieën is deze dat nog. Sinds de Hervorming ook als preekkerk. Een parochie wordt bediend door een parochie- of kerspelkerk. Als aan de kerk een kapittel van kanunniken is verbonden, spreekt men van een collegiale of kapittelkerk. Een stifts-, abdij- of kloosterkerk behoort bij een kloostergemeenschap. De hoogste rang bezit een kathedraal of dom. (Haslinghuis)
  • Gevel
    Driehoekige top van een muur of houten wand, die voor het dak is geplaatst, later in het bijz. de gehele driehoekig afgedekte voormuur van een huis of de voormuur in het algemeen, ook als de muur horizontaal is afgedekt. Tenslotte wordt van voor-, achter-, zij- en brandgevels gesproken. Zonder nadere aanduiding betekent gevel echter voorgevel. De esthetische werking van de gevel berust grotendeels op de verhouding en verdeling van gesloten en open partijen (dammen, vensters) en op de geleding: horizontaal door lijsten, friezen enz., verticaal door zuilen, pilasters, risalieten.
Vervaardiging
Vervaardiger
  1. Siebe Jan Bouma ()
Datering
Verwerving en licentie
Verworven
kopie
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Dorpsweg 116, Schellinkhout

, –