Datering
Vervaardiger onbekend

Oorijzer uit West-Friesland

Dit West-Friese oorijzer is een goed bewaard vroeg exemplaar met grote 'boeken', zoals de rechthoekige ornamenten aan weerszijden genoemd worden. Omdat oorijzers aan de mode onderhevig waren, zijn vroege oorijzers zeldzaam. De meeste zijn vanwege de veranderde mode omgesmolten en vervangen door modieuzere exemplaren. Oorijzers komen in veel streekdrachten voor. Met mutsspelden werden de kanten kappen van de vrouwen eraan bevestigd. In veel drachten zijn ze vooral in de negentiende eeuw uitgegroeid tot sieraden.

Vroeg bewaard exemplaar. Gedragen in West-Friesland en Zaanstreek. De grote boeken zijn versierd met cantille-ornament.

Identificatie
Titel
Oorijzer uit West-Friesland
Objectnummer
021755
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
  • oorijzer
    Het oorijzer vormt een belangrijk onderdeel van sommige Nederlandse streekdrachten. In de 16de en 17de eeuw droegen vrouwen uit de burgerij eenvoudige het hoofd omsluitende beugeltjes om de kleine modemutsjes op hun plaats te houden. Toen deze oorijzers uit de mode raakten, bleven ze in veel streekdrachten in gebruik. Op sommige plaatsen maakten ze, samen met de muts, langzaam een grote verandering in vorm door. De vorm werd typerend voor die speciale plaats of streek. Naar gelang de plaatselijke mode en de financiële mogelijkheden van de draagster zijn oorijzers van goud, zilver, messing of verguld metaal. (AAT-Ned)
Werk
Hoogte
7 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
  1. onbekend
Datering
Materiaal
  • goud
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Au en het atoomnummer 79. Het is een zacht, zwaar, chemisch inactief en geel metaal en wordt al sinds de oudheid als edel beschouwd. Het dient in vele culturen als de basis voor materiële handelswaarden. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het wordt bewerkt en vervormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register)
Techniek
  • cantille
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 31 juli 1990
Copyright
BY-SA
Locaties
  • West-Friesland
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden