Datering
Vervaardiger J. Loeff

Botter BU 12 aan de dwarskuil

De botter BU 12 is aan het vissen met de dwarskuil, met alle zeilen bijgezet.

Identificatie
Titel
Botter BU 12 aan de dwarskuil
Objectnummer
F005702
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • negatief
    Foto's, gewoonlijk op een transparante drager waarop de tonen en kleuren het tegenovergestelde zijn van hun natuurlijke verschijning. Gebruik 'negatiefdrukken' voor fotografische afdrukken waarop de tonen en kleuren het tegenovergestelde zijn van hun natuurlijke verschijning. Gebruik 'clichés-verre' voor fotografische afdrukken van een beschilderde of betekende glazen plaat. (AAT-Ned)
Over
Trefwoorden
  • IJsselmeer
  • Botter
    Vissersvaartuig van vooral het zuidelijke deel van de Zuiderzee. Viste in het bijzonder met sleepnetten en met kuilnetten. De botter had een licht V-vormig vlak met een even uitspringende kiel, hoekige kimmen en een bol openvallend, gladboordig beplankt boord. De lichtgebogen voorsteven viel vrij sterk naar voren, de rechte achtersteven had een nogal sterke valling. Het voorschip was bol, maar niet vol gebouwd en sterk geveegd, evenals het slank gebouwde achterschip. De botter had een hoge kop. Het voorschip was gedekt tot aan de mast. Daarachter bevindt zich het ruim waarin bij visbotters een grote bun stond. Botters hadden verschillende kenmerken naargelang hun herkomst. (MARDOC)Een middelgroot vissersschip met een relatief hoge voorsteven en een laag open achterschip. (Licht aan boord (2010))
  • Zeilen (activiteit)
  • Dwarskuil
    Kleine kuil die aan loef schuin achter het schip aangesleept wordt. Hij wordt opengehouden door de kuiltouwen waarvan het voorste vanaf de voorsteven via een uitgestoken boom de kuilstok naar de ene oorstok loopt en het achterste kuiltouw rechtstreeeks vanaf de achtersteven naar de andere. De benaming is ontleend aan het dwars-vooruit drijven van het vaartuig gedurende het vissen. (MARDOC)Trechtervormig net dat werd opengehouden door touwen die bevestigd waren aan voor- en achterschip van een botter, waarbij dit schip wegzeilde in dwarsscheepse richting.
Vervaardiging
Vervaardiger
  1. J. Loeff ()
Datering
Verwerving en licentie
Verworven
opdracht
Copyright
BY-SA