Datering

Baleinen doos

De wanden van de doos zijn gemaakt van balein (de baarden uit de bek van een walvis); de bodem en de deksel van eikenhout. Op het deksel staat onder meer Iacob Ianse 1653, de naam van de maker en de datering. echter aan de binnenzijde staat 1627. In het balein zijn verschillende voorstellingen gekerfd: van een traanoven op Spitsbergen, van de walvisvaart, van de bijbelse voorstelling van de verspieders met de druiventros en van plaatsen langs de Hollandse kust.

Gegraveerde scheepsvoorstelling en kerktorens langs Noordzeekust evenals voorstelling van Spitsbergen en van de druiventrosdragers. Houten deksel met snijwerk: o.a. leeuw en huwelijkssymboliek.; Aan de binnenzijde inscriptie '1627'.

Identificatie
Titel
Baleinen doos
Objectnummer
005738
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • doos
    Een doos is een afsluitbaar object waar iets in wordt opgeborgen of verpakt. Een doos bestaat meestal uit gevouwen karton, eventueel met lijm of plakband dichtgezet. In deze vorm heeft het vaak de vorm van een balk. Met een doos wordt meestal een grote kartonnen doos bedoeld, met geen andere functie dan verpakking of opslag. Voorbeelden zijn een verhuisdoos en een schoenendoos. Een ander soort doos is een tekendoos en is meestal van hout.
Werk
Breedte
21.0 cm
Hoogte
13.0 cm
Lengte
33.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • balein
    De balein van een baleinwalvis is een zeefachtige structuur waarmee hij voedsel uit het water kan zeven. Baleinen zijn dunne latjes, vroeger gemaakt van been maar tegenwoordig meestal van plastic, parelmoer of metaal, die worden gebruikt om verscheidene delen van een kostuum te verstevigen, zoals korsetten, lijfjes zonder schouderbandjes en vooral kragen van overhemden. Nog niet zo heel lang geleden werden stripjes van de baardwalvis gebruikt in de boord van overhemden als baleinen om de punten op de plaats te houden. Tegenwoordig worden ze uitgevoerd in kunststof en ook wel parelmoer. (Wikipedia)
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Techniek
  • Houtsnijwerk
    Houtsnijwerk is hout, dat bewerkt is met een stuk snijdgereedschap, waardoor het een bepaalde vorm krijgt. Dit wordt dan op bijvoorbeeld klokken of meubilair aangebracht om het er mooier uit te laten zien. Vroeger was dit het ambacht van de houtsnijder en de beeldsnijder, tegenwoordig wordt het vaak machinaal met een freesmachine aangebracht. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 9 augustus 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Leeuwarden
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae , Picturae