Datering
Maker Ludwig Noster

Grenen kamerdeur

Kunstenaars hadden belangstelling voor oude interieurs. Zij gebruikten ze als achtergrond in hun schilderijen. In Edam konden ze terecht bij de bakker. Naast de bakkerswinkel was een stijlkamer ingericht, die de 'Kunstbakkerij' werd genoemd. Als blijk van dank hebben kunstenaars deze schilderingen aangebracht op een van de wanden. Het betreft hier een deel van de betimmering uit de Kunstbakkerij Edam.

Gedetailleerde beschrijving

Grenen kamerdeur; achterzijde geklampt (met spiegelklampen); rechts aan vlakke voorzijde twee grove scharnieren en sporen van meerdere oudere; links een ingelaten slot; voorzijde beschilderd met voorstelling: Edams meisje in klederdracht kijkend naar rechts, achter haar staat een plank met daarop van links naar rechts een vaas, kop en schotel en een aardewerken pot. rechtsbovenin is met gele tekst de volgende tekst aangebracht. Met geschilderde opdracht (volgens lit.) Aan de heele Kunstbakkerij ? de oude vriend / L. Noster. / 17 Sept. 1892.

Identificatie
Titel
Grenen kamerdeur
Objectnummer
002114
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
  • paneel (oppervlak)
    Afzonderlijke delen, segmenten of verdelingen van een oppervlak, vooral wanneer ze dieper liggen dan of uitsteken boven het algemene niveau, of omgeven zijn door een lijst of rand. Algemeen op muren, plafonds en deuren en ook op meubelstukken. (AAT-Ned)
  • deur
    Barrières die draaien, schuiven, kantelen, of vouwen om een deuropening af te sluiten, meestal van een massieve en afgewerkte constructie en die meestal leiden naar binnenruimtes of die scheiden. Wordt ook gebruikt voor vergelijkbare elementen die een bak of een kast afsluiten. Voor minder massieve of afgewerkte constructies en die meestal twee buitenruimtes scheiden wordt 'hekken (poortonderdelen)' gebruikt. (AAT-Ned)
Over
Onderwerpen
  • Klederdracht
    Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
  • Volendam
Werk
Breedte
77.0 cm
Hoogte
183.0 cm
Diepte
4.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Ludwig Noster (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • grenenhout
    Grenenhout is een houtsoort dat afkomstig is van de grove den (Pinus silvestris) met roodbruine noesten en jaarringen, harsrijk, vrij duurzaam. Deze houtsoort is voornamelijk uit Scandinavië en de Oostzeelanden ingevoerd. Oorspronkelijk werd het aangeduid als vuren, doordat de grove den in Noorwegen furuen wordt genoemd. Het hout van de zilverspar (granen) wordt sinds de 17e eeuw in Nederland vuren genoemd, dat van de grove den grenen. Deze verwarrende naamsverwisseling dient bij het lezen van oude bronnen terdege in de gaten gehouden te worden. (Haslinghuis)
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 21 maart 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Edam
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Wim Zandbergen

, –

Trefwoorden