Datering
Maker C. Walker & Son Ltd.

Sleeplog

Een sleeplog bestaat uit een logvin, een loglijn, een telwerk en een klokje. De logvin aan de loglijn werd aan het achterschip gesleept. Door de vaart van het schip ging het schroeflichaam draaien. Uit de omwentelingssnelheid kon dan de vaart van het schip door het water bepaald worden. De omwentelingen kwamen via een overbrengingssysteem in het telwerk terecht dat rechtstreeks afgelezen kan worden. Het Walker’s log werd een groot succes. Tot ver na de Tweede Wereldoorlog werd het nog veelvuldig aan boord van koopvaardijschepen gebruikt.

Gedetailleerde beschrijving

Sleeplog, klok en logvin, bestaande uit a en b. Het is een zgn. "Cherub" volgens het patent van Walker. De klok werd bevestigd op de reling. De klok of teller is van brons en heeft een standaard om haar vast te zetten. De klok is over twee richtingen draaibaar op standaard gemonteerd. De wijzerplaat is geemailleerd. Er zijn twee wijzers, de grote geeft de mijlen aan van 1 tot 100, de kleine geeft het aantal 1/10e mijlen aan van 1 tot 10. De tekst luidt: 'WALKER'S PATENT " CHERUB" (MARK II) SHIP LOG / 1 MILE '. De sleeplog is torpedovormig en heeft vier schroefbladen. Op een blad is een anker gegraveerd met tekst: 'CHERUB' en op ander blad: C. WALKER & SON LTD. BIRNINGHAM, ENGLAND'. Aan de log is een gevlochten katoenen lijn en ton bevestigd.

Identificatie
Titel
Sleeplog
Objectnummer
003732
Objectcategorie
Instrumenten
Objecttype
  • navigatie-instrument
    Navigatie is de kunst van het plannen en volgen van een route om zich daarmee van de huidige positie naar de bestemming te verplaatsen. Alle daarvoor benodige instrumenten vallen onder de noemer navigatie-instrumenten. Voorbeelden daarvan zijn een kompas, de jacobsstaf, de passer, een verrekijker, de sextant, een land- of zeekaart en een parallellineaal.
Over
Onderwerpen
  • Uurwerk
    Algemene benaming voor het instrument dat de tijd aanduidt.
Werk
Lengte
37.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. C. Walker & Son Ltd. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • touw
    Koord; bundel garen die eerst tot een draad gesponnen wordt, waarna meerdere draden tot een streng of kardeel worden geslagen. Meerdere kardelen bij elkaar vormen een touw.Zwaar koord, tenminste 6,35 mm in diameter, dat is gevormd door twee of meer strengen van natuur- of kunstvezel ineen te draaien. (Toegepaste Kunst Project, RKD)Een touw of koord is een middel om zaken bij elkaar te binden, of om trekkrachten over te brengen. In het laatste geval gebruikt men vaak een dikkere variant, kabel of zeel die bestaat uit ineengedraaide strengen. Dit zijn op hun beurt weer om elkaar heen gedraaide draden of vezels.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 15 april 1952
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden