Datering
Vervaardiger Gerrit Ritske Kruissink

Admiraalzeilen in Hoorn ter gelegenheid van 600 jaar Hoorn

Vollenhovense bol "Goetzee" OC 11 vaart langs admiraalschip de boeier 'Sperwer'.

Identificatie
Titel
Admiraalzeilen in Hoorn ter gelegenheid van 600 jaar Hoorn
Objectnummer
F001189
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
 • foto
  Niet bewegende afbeeldingen vervaardigd met van stralingsgevoelige materialen (gevoelig voor licht, elektronenstralen of nucleaire straling), met uitzondering van reproductieve afdrukken van documenten en technische tekeningen. Gebruik daarvoor termen, die bijeengebracht zijn onder 'reprografische kopieën'. Foto's kunnen positief of negatief zijn, ondoorschijnend of transparant (in vaktermen: opzicht of doorzicht).
Over
Trefwoorden
 • Vollenhovense bol
  Nederlandse platbodem ontworpen als vissersboot in het begin van de 20e eeuw. Tegenwoordig nog in gebruik als plezierjacht. Kenmerkend aan de Vollenhovense bol zijn de kromme steven, de ronde, bolle kop en het sigaar of lancetvormige vlak, dat van voren breed en van achteren smaller is, net als van de 'punter' en de 'schokker'. (aatned.nl)
 • boeier
  Een van de meest typische Nederlandse pleziervaartuigen dat in de loop van de 17de eeuw onder verschillende vormen in de vaart kwam. Het is algemeen gekenmerkt door zijn ronde vormen en zijn lengte-breedte verhouding van 3:1. Het jacht voert een zogenaamde boeiertuig ook bekend als bezaantuig met een grootzeil met gebogen gaffel en een boom, terwijl het stagfok op een botteloef wordt uitgehouden, de kluiver op een kluiverboom. De zijzwaarden waren breed en rond. Boeiers waren bij uitstek luxeschepen die dikwijls op fraaie wijze versierd waren met beeldhouw- en snijwerk. Zij zijn nog steeds in de vaart.
 • scheepsfragment
  Detail of deel van een schip.
 • scheepsevenement
  Feestelijke, ceremoniële of sportieve gebeurtenis op het gebied van schepen of de scheepvaart en meestal bestemd voor publiek.
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Gerrit Ritske Kruissink
Datering
Verwerving en licentie
Verworven
opdracht
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Hoorn NH

Trefwoorden