Datering
Vervaardiger L. Rohbock

Kampen

Gezicht op Kampen vanaf de overzijde van de IJssel.

Uitgebreide beschrijving

Gezicht op Kampen vanaf de overzijde van de IJssel. Op de voorgrond de oever van de rivier met vee en rechts ligt in het water bij de oever een roeiboot. Op het water varen diverse schepen: roeibootjes, vrachtschepen en een stoomraderboot. Uiterts links staat op de oever een groot gebouw. Aan de overzijde van het water is de stad weergegeven, met links over het water een brug die naar de stad toe loopt. Behalve de huizen aan de kade zijn de hogere gebouwen en de gebouwen met torens te zien. Uiterst links en uiterst rechts zijn aan de rand van de stad windmolens te zien.; Titel: m.o. in de marge.; Imp.: in de marge: l.o.: L. Rohbock del.t.; m.o.: Exec. bij G.G. Lange, Darmstadt.; r.o.: A. Fesca sculpt.; m.o.: Uitgever G.B. van Goor, te Gouda.

Identificatie
Titel
Kampen
Objectnummer
001190
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Over
Trefwoorden
 • stads- en dorpsgezicht
  Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.
Werk
Breedte
16.0 cm
Hoogte
10.9 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. L. Rohbock (vervaardiger)
 2. A. Fesca
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • staalgravure
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een stalen plaat. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 29 december 1947
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Kampen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch
graveur (prentmaker), tekenaar

Ludwig Rohbock

Neurenberg, 1824 – München, 1893
Lees meer
RKD

Trefwoorden