Datering
Vervaardiger

Hakkebord met een voorstelling van Hiskia die de koperen slang doet verbrijzelen

Hakkebord met een voorstelling van Hiskia die de koperen slang doet verbrijzelen (2.Koningen 18: 4.). De voorstelling is gemaakt naar een gravure van Claes Jansz. Visscher. De voorstelling wordt omgeven door lofwerk van putti, bladeren, dennenappels, bloemen en druiventrossen.

Uitgebreide beschrijving

Hakkebord. Aan een zijde houtsnijwerk. Een voorstelling van Hiskia die de koperen slang doet verbrijzelen 2.Koningen 18: 4. Naar een gravure van Claes J.Visscher, Toneel Byb. Hist. nr. 128; ook Vollenhove O.T. nr. 128. Over de bovenrand lofwerk: putti, bladeren, denneappels, bloemen en druivetrossen. De achterzijde opvullingen. De meerkleurige beschildering van het hakkebord is mogelijk verwijderd.

Identificatie
Titel
Hakkebord met een voorstelling van Hiskia die de koperen slang doet verbrijzelen
Objectnummer
007523
Objectcategorie
Scheepsonderdelen
Objecttype
 • hakkebord
  Bovenspiegel, vlakwulf; kleine versierde spiegel aan de bovenkant van het achterschip. Ook wel het bovenste deel van de spiegel boven hekbalk en wulf dat de romp van achteren afsluit.
Over
Trefwoorden
 • scheepssier
  Al dat geen aan boord van een schip dat mooier gemaakt is dan strikt noodzakelijk is of dat voornamelijk voor het mooi aangebracht is. (De Binnenvaart)
Werk
Breedte
110.0 cm
Hoogte
60.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • eikenhout
  Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
Techniek
 • houtsnijwerk
  Houtsnijwerk is hout, dat bewerkt is met een stuk snijdgereedschap, waardoor het een bepaalde vorm krijgt. Dit wordt dan op bijvoorbeeld klokken of meubilair aangebracht om het er mooier uit te laten zien. Vroeger was dit het ambacht van de houtsnijder en de beeldsnijder, tegenwoordig wordt het vaak machinaal met een freesmachine aangebracht. (Wikipedia)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 13 mei 1963
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae