Datering
Vervaardiger Gerrit Groenewegen

Poon met een Paveljoen

Poon met een Paveljoen

Een zeilende poon met zes mensen aan boord. Links op de achtergrond een kerktoren. Het schip neemt een rieboot op sleeptouw.

Identificatie
Titel
Poon met een Paveljoen
Objectnummer
003979
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Over
Trefwoorden
 • poon (vaartuig)
  Houten vrachtschip van de Zeeuwse en Zuid-Hollandse stromen, dat verwantschap met de Tjalk en de Otter vertoont. (De Binnenvaart)scheepstype. Houten vrachtschip van de Zeeuwse en Zuid-Hollandse stromen, dat verwantschap met de Tjalk en de Otter vertoont. Het is dus een schip met ronde vormen, rechte, iets vallende, achterstevenbalk en een gekromde voorstevenbalk. Ook hier vindt men schepen met een erg brede bodem, die op de kimmen breder zijn dan op de berghouten. Opvallendste kenmerk bij veel van de later gebouwde schepen is dat de voorstevenbalk, boven de slemphouten achterwaarts buigt en in een scherpe punt eindigt. Vaak hadden de Ponen ook tegen de achterstevenbalk slemphouten. Het waren stevig gebouwde schepen. (De Binnenvaart)
Werk
Breedte
27.0 cm
Hoogte
21.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Gerrit Groenewegen (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • gegraveerd (drukprocédé)
  Het maken van een inkassing. (Haslinghuis)In een ingekrast oppervlak van een voorwerp zijn lijnen ingekrast of gekerfd. (Conservation Dictionary)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 17 november 1952
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch
prentkunstenaar, etser, schilder

Gerrit Groenewegen

Rotterdam, 16 oktober 1754 – 7 augustus 1826
Lees meer
RKD

Trefwoorden