Datering
Vervaardiger H.J. Scholten

Aankomst van Willem van Oranje te Enkhuizen, oktober 1572

Aankomst van Willem van Oranje te Enkhuizen, oktober 1572

Uitgebreide beschrijving

Voorstelling in liggende ovaalvorm. Middenvoor twee mannen die elkaar de hand schudden. Daar omheen een grote samengedromde menigte, die door enkele soldaten van de heren weggehouden worden. Rechts voor een trommelaar. Op de achtergrond, achter de massa mensen links een rij huizen, rechts een torengebouw en in het midden een ophaalbrug en de masten van afgemeerde schepen.; Imp.: in de marge: l.o.: H.J. Scholten pinx.; r.o.: H. Sluyter DJz. sculps. Bruin verkleurd langs de randen van het papier.

Identificatie
Titel
Aankomst van Willem van Oranje te Enkhuizen, oktober 1572
Objectnummer
008502
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Over
Trefwoorden
 • stads- en dorpsgezicht
  Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.
Werk
Breedte
17.3 cm
Hoogte
11.9 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. H.J. Scholten (vervaardiger)
 2. Hendrik D. (Jzn) Sluyter (graveur)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • staalgravure
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een stalen plaat. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 13 juni 1967
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch
aquarellist, conservator, etser, schilder

Hendrik Jacobus Scholten

Amsterdam, 11 juli 1824 – Heemstede (Noord-Holland), 29 mei 1907
Lees meer
RKD

Trefwoorden