Datering

't Slot en de Stadt Muyden

Gezicht op het vestingwerk van Muiden in vogelvlucht

Uitgebreide beschrijving

Gezicht op het vestingwerk van Muiden in vogelvlucht, met op de voorgrond water. Daar achter Muiden en het achterland met uiterst links Naarden en uiterst rechts Weesp. Rechts op de voorgrond een zeilschip en een open boot. In de twee bovenhoeken inzetten, weergegeven als op een hangende lap stof aan strikken. Links ''t Slot van Muyden' en rechts een verklaring van de letters A tot en met G die in de voorstelling zijn opgenomen.

Identificatie
Titel
't Slot en de Stadt Muyden
Objectnummer
021484
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Over
Trefwoorden
 • stads- en dorpsgezicht
  Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.
 • vestingwerk
  Permanent verdedigingswerk. (Stichting Menno van Coehoorn)
Werk
Breedte
29.5 cm
Hoogte
17.7 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • kopergravure (prent)
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 1 januari 1988
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Muiden
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

Trefwoorden