Datering
Vervaardiger Adolphe-Alexandre Dillens

Marker vrouw

De kunstenaar Adolf Dillens werd in Gent geboren. Hij kreeg ondermeer les van zijn oudere broer Hendrik Dillens. Adolf Dillens kreeg vooral bekendheid met zijn genre taferelen. Door een reis naar Zeeland ging hij zich vervolgens toeleggen op in klederdracht gestoken bewoners van deze Provincie. Het schilderij toont een Marker vrouw en profil. Goed te zien zijn haar ‘nep’ haarlokken. De achtergrond is neutraal gehouden in okertonen. Er zit een nieuwe maar passende lijst omheen.

Het schilderij toont een Marker vrouw en profil. Goed te zien zijn haar ‘nep’ haarlokken. De achtergrond is neutraal gehouden in okertonen. Er zit een nieuwe maar passende lijst omheen.

Identificatie
Titel
Marker vrouw
Objectnummer
B001484
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
 • portret
  Voorstellingen van personen; gebruik 'figuren (voorstellingen)' voor voorstellingen van denkbeeldige of mythologische figuren. (AAT-Ned)
 • klederdracht
Werk
Breedte
38.5 cm
Hoogte
42 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Adolphe-Alexandre Dillens (kunstschilder)
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
 • olieverf
  Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
bruikleen 9 mei 2007
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen
aquarellist, schilder, tekenaar, prentkunstenaar

Adolphe-Alexandre Dillens

Gent, 2 januari 1821 – Brussel, 1 januari 1877
Lees meer
RKD