Datering
Vervaardiger Johan Hendrik van Mastenbroek

De overstroomde polder tussen Broek in Waterland en Monnickendam

Watersnood 1916. De overstroomde polder tussen Broek in Waterland en Monnickendam in 1916. Electriciteitspalen markeren de weg tussen de twee plaatsen. De kunstschilder Johan Hendrik van Mastenbroek heeft dit schilderij gemaakt op basis van een prentbriefkaart.

Onderwater gelopen gebied, links huizen en bomen, rechts op de voorgrond een aantal eenden daarachter een bootje met een figuur.

Identificatie
Titel
De overstroomde polder tussen Broek in Waterland en Monnickendam
Objectnummer
B001483
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
  • schilderij
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Over
Trefwoorden
  • Watersnood
    Een overstroming is een gebeurtenis waarbij een aanzienlijke hoeveelheid water uit een zee, rivier of meer plaatsen bereikt die normaal gesproken niet onder water staan. Indien dit ernstige vormen aanneemt, spreekt men door de verwoestende uitwerking ook wel van watersnood of ramp. Land dat door een overstroming definitief verloren gaat, noemt men wel verdronken land.
Werk
Breedte
60.0 cm
Hoogte
40.0 cm
Diepte
5.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
  1. Johan Hendrik van Mastenbroek (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • linnen
    Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
  • olieverf
    Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
bruikleen 30 oktober 2006
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Broek in Waterland
  • Monnickendam
  • Broek in Waterland
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

, –