Datering
Vervaardiger Faience- en tegelfabriek "Holland"

Tegel, portret

Vader van Anna Petronella Bunte- van Straten. Zie ZZM-23385. De Tegelfabriek Holland heeft omstreeks 1908 opdracht ontvangen om een aantal tegeltableaus te maken (zie ook B 522 en 23384) voor de vishandel van Eibert Bunte in Utrecht. Zij waren bestemd voor een nieuwe zaak aan de Lange Viestraat, die spoedig gerenommeerd zou zijn door haar interieur met tableaus van vissersvloten en door een aquarium met stromend water.

Ingelijste portret tegel van dhr. van Straten, vader van Anna Petronella Bunte- van Straten (1866-1924). In zwart tint. Zie ZZM-23385. Achterkant van lijst etiket met JOH. Baijer Jr., Utrecht.

Identificatie
Titel
Tegel, portret
Objectnummer
023386
Objectcategorie
Keramiek
Objecttype
 • portret
  Voorstellingen van personen; gebruik 'figuren (voorstellingen)' voor voorstellingen van denkbeeldige of mythologische figuren. (AAT-Ned)
 • tegel
  Gebakken plak klei, al dan niet geglazuurd. Op de tegel kan een voorstelling of een tekst ingebakken zijn. Ook een reliëf kan de tegel sieren.
Werk
Breedte
39.0 cm
Hoogte
49.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Faience- en tegelfabriek "Holland" (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • kleiproduct
 • tinglazuur
  Ondoorzichtig glazuur dat een tinoxide of tinas bevat. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Verwerving en licentie
Verworven
schenking 3 november 2004
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen
aardewerkfabriek

Fayence- en Tegelfabriek Holland

,
Lees meer
RKD