Datering
Vervaardiger Faience- en tegelfabriek "Holland"

Tegel, portret

Anna Petronella Bunte- van Straten, geboren 23-09-1866, overleden 23-09-1924. Echtgenote van Eibert Bunte, eigenaar van de vishandel Bunte in Utrecht, geboren -04-09-1863, overleden 23-03-1912. Na het overlijden van haar man heeft zij de zaak voortgezet en nog schepen gekocht. (Zie dossier.) De Tegelfabriek Holland heeft omstreeks 1908 opdracht ontvangen om een aantal tegeltableaus te maken (zie ook B 522 en 23384) voor de vishandel van Eibert Bunte in Utrecht. Zij waren bestemd voor een nieuwe zaak aan de Lange Viestraat, die spoedig gerenommeerd zou zijn door haar interieur met tableaus van vissersvloten en door een aquarium met stromend water.

Ingelijste portret tegel van Anna Petronella Bunte- van Straten (1866-1924).In bruin tint. Achterkant van lijst etiket met Stoomspiegel en Lijstenfabriek van JOH:F. van Slagteren, Utrecht.

Identificatie
Titel
Tegel, portret
Objectnummer
023385
Objectcategorie
Keramiek
Objecttype
 • portret
  Voorstellingen van personen; gebruik 'figuren (voorstellingen)' voor voorstellingen van denkbeeldige of mythologische figuren. (AAT-Ned)
 • tegel
  Gebakken plak klei, al dan niet geglazuurd. Op de tegel kan een voorstelling of een tekst ingebakken zijn. Ook een reliëf kan de tegel sieren.
Werk
Breedte
38.0 cm
Hoogte
48.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Faience- en tegelfabriek "Holland" (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • kleiproduct
 • tinglazuur
  Ondoorzichtig glazuur dat een tinoxide of tinas bevat. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Verwerving en licentie
Verworven
schenking 3 november 2004
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen
aardewerkfabriek

Fayence- en Tegelfabriek Holland

,
Lees meer
RKD