Datering
Maker De Porceleyne Bijl (Delft)

Delftse plaat met haringvisserijvoorstelling.

Ovale met 'hoeken' geschulpte plaquette, brede naar buiten aflopende rand. Beschilderd in blauw met vissende haringbuizen met daaronder de tekst: "De Buysch op de Neering". De rand is versierd met met bladeren en bloemen.

Identificatie
Titel
Delftse plaat met haringvisserijvoorstelling.
Objectnummer
023231
Objectcategorie
Keramiek
Objecttype
  • tegeltableau
    Een tegeltableau is een meestal figuratief beschilderde voorstelling op een in aardewerk tegels verdeeld vlak, dat na de beschildering is gebakken en geglazuurd. (Wikipedia)Tegels die gezamenlijk drager zijn van een voorstelling. (Religieus Erfgoedthesaurus)Tegeltableaus zijn rechthoekige wandtegels, doorgaand beschilderd met een voorstelling en aldus een geheel vormend. (Haslinghuis)
Over
Onderwerpen
  • Haringvisserij
    Ter haringvangst gaan, zowel op de Zuiderzee als de Noordzee.1) zeevisserij: een rechthoekig, verticaal in het water zwevend visnet; meerdere drijfnetten aan elkaar worden verbonden tot een vleet waarmee zij met het schip zijn verbonden en vormen een verticaal in zee staand (niet gesleept) lang netgordijn; de vismethode is erop gebaseerd dat de vis zich in de mazen van het net verstrikt tijdens het opzwemmen; is eeuwenlang een belangrijke methode van haringvisserij geweest.2) binnenvisserij: driewandig net (tussen twee laddernetten met wijde mazen is een fijnmazig net, de boezem); een stroomopwaarts zwemmende vis drukt de boezem door de ladermazen en vormt aldus een zak waarin hij gevangen raakt; werd veel gebruikt voor de vangst van trekvissen (zalm, elft, fint).
  • Zeegezicht
    Schilderij, schildering of paneel dat de zee, al dan niet gestoffeerd met schepen, tot hoofdonderwerp heeft.
Werk
Breedte
33 cm
Lengte
38.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. De Porceleyne Bijl (Delft) (vervaardiger)
  2. Adolf van der Laan ()
  3. Sieuwart van der Meulen ()
Datering
Materiaal
  • kleiproduct
  • tinglazuur
    Ondoorzichtig glazuur dat een tinoxide of tinas bevat. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 1 april 2003
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

, –

Trefwoorden