Datering
Vervaardiger Rudolf Hirth du Frênes

Interieur van Marken

Interieur van Marken.

Uitgebreide beschrijving

De afbeelding toont een gedeelte van een Marker interieur. Voor het raam een meisje in Marker klederdracht zittend op een stoel met een breiwerkje en haar voeten op een stoof. Links van haar op de grond een liggende kat. Hangend aan een balk een touw met daaraan een koperen waterketel, daaronder op de grond een koperen pan. Op de achtergrond tegen de wand een bordenrichel met een aantal blauw-witte borden.

Identificatie
Titel
Interieur van Marken
Objectnummer
023226
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
  • schilderij
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Over
Trefwoorden
  • Klederdracht
    Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
  • Interieur
    Binnenhuis, het inwendige van een gebouw, vooral van een kamer, liefst gezien als gezamenlijk voortbrengsel van bouw- en nijverheidskunst. In noordelijke landen, waar de beslotenheid van het vertrek een eerste eis was, heeft het begrip zich voor de betekenis van het woninginterieur het sterkst ontwikkeld. (Haslinghuis)
Werk
Breedte
52.5 cm
Hoogte
73 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
  1. Rudolf Hirth du Frênes (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • olieverf
    Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
  • doek (materiaal)
    Doek is een geweven textielen stof. (Wikipedia)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 21 januari 2003
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Marken
  • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

, –