Datering
Vervaardiger Martin Monnickendam

Kuinre, weg langs de haven

Schets van Kuinre, weg langs de haven.

Uitgebreide beschrijving

Schets. Op een weggetje over een dijk rijdt bij een ophaalbrug een kar met een paard ervoor in de richting van Kuinre, waarvan de huizen achter een andere, dwars eropstaande dijk met bomen, op de achtergrond te zien zijn. Links graast vee op de dijkhelling, erachter hangt was in de wind te drogen. Rechts naast de dijk de kade van de haven met enkele boten aangemeerd. Zonnestralen breken door de lichte bewolking. Opschriften/merken: l.o. in zwart krijt: Martin / Monnickendam / 1931. Opschriften/merken versozijde: r.o. in zwart potlood: 18 / 2 Kuinre.

Identificatie
Titel
Kuinre, weg langs de haven
Objectnummer
001376
Objectcategorie
Tekenkunst
Objecttype
 • tekening
  Tweedimensionaal beeldend werk, waarbij de voorstelling, voornamelijk in lijnen, direct op de drager is getekend, met potlood, tekenstift, krijt, houtskool, pen, penseel of ander materiaal. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Over
Trefwoorden
 • havengezicht
  Voorstellingen met havens aan zee of in een rivier als hoofdonderwerp. (MARDOC)
 • landschap (voorstelling)
  Schilderij dat een landschap tot onderwerp heeft. In een landschap dat het hele beeld lijkt te beheersen, kan in de verte een minutieuze religieuze scène zijn geschilderd. Een bekend voorbeeld hiervan is De Vlucht naar Egypte. De titel van het doek heeft dan betrekking op dit onderwerp.
Werk
Breedte
38.3 cm
Hoogte
26.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Martin Monnickendam (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • krijt (materiaal)
  Krijt is een zacht gesteente dat uit calciumcarbonaat bestaat. (Conservation Dictionary)Krijt is een zacht gesteente dat uit calciumcarbonaat bestaat, CaCO3.
Verwerving en licentie
Verworven
schenking 26 april 1949
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Kuinre
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch
aquarellist, docent aan academie, etser

Martin Monnickendam

Amsterdam, 25 februari 1874 – 4 januari 1943
Lees meer
RKD

Trefwoorden