Datering

Schort

De witte linnen boezel met roodgeruit stikkie, eventueel initialen, huismerk en tussenkant kunnen bij de volgende gelegenheden voorkomen: Door de witte bruid 's middags bij het aantekenen. Door de rode bruid 's morgens bij het aantekenen. Door de schone kok. De vrouwelijke bruiloftsgasten op de middag de aantekendag.

Gedetailleerde beschrijving

breedteZ.g. witte boezel gedragen door de "schone kok", wit linnen stof bovenlangs versierd met lommerdjes, met rood geruit katoenen bovenstukje, waartussen een stukje kloskant is gezet, aan de bovenzijde van linnen stof is een klein randje stopwerk, vlak daaronder aan elke zijde de initialen I.W.K. in rode kruissteek, de tailleband is van wit linnen met verticale licht oranje streepjes, aan tailleband en ter hoogte van de initialen zitten koperen oogjes, de schortbanden ontbreken.

Identificatie
Titel
Schort
Objectnummer
005686
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • schort
    Kledingstukken die ter bescherming, soms ook louter decoratief worden gedragen over bovenkledingstukken. Bedekken meestal de voorkant van het lichaam en sluiten om het middel met banden, kunnen echter ook een borststuk of schouderbanden hebben. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
54 cm
Lengte
77 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • linnen
    Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.Linen is textile made from the fibers of flax; it is used as a support for paintings, among other things.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 21 september 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden