Datering

Prikslede 'de Hoop'

Vrouwen zijn veelvuldig afgebeeld op het beschilderde huisraad uit Hindeloopen. Vaak zittend of half liggend, zoals op de zijkant van deze slee. Maar er zijn ook staande vrouwen die begrippen verbeelden. Op de achterkant van de slee is de Hoop te zien: een vrouw met een anker. Buiten het seizoen werden de sleeën vaak aan het plafond opgehangen. Daarom is de onderkant ook beschilderd.

Gedetailleerde beschrijving

Prikstokken ontbreken. Beschilderd met acanthuskrullen, bloemen, personificatie Hoop, vrouwenfiguren. Het ijzerbeslag van de glijers is smal uitgesmeed tot een "schaats"-ijzer en loopt aan de voorzijde door tot over de ronding.Beschrijving: 1: prikslede, het hakkebord is met snijwerk versierd; een vrouw met een anker in haar linkerhand en een vogel op haar opgehouden rechterhand (personificatie van de Hoop), tussen twee vogels, twee bloemen en krullen en aan de bovenkant een kroon. Onderaan is in het hakkebord de datering 'ANNO 1715' gegroefd. In de voorkant van het hakkebord en in; de bovenkant, aan de voorkant zijn enkele krullen en een; cirkelvorm gegroefd. Bovenlangs de zijkanten is een rand van krullen gesneden, deze randen lopen aan de voorkant uit in een cirkelvorm, waarin een omkijkende vogel, zittend op een takje, is voorgesteld. De zitregel is geprofileerd. In de bovenkant van de slede is een klein hartvormpje uitgezaagd. Beschrijving: 2: beschildering: het snijwerk op het hakkebord is beschilderd in de kleuren rood, blauw, roze, bruin en verguld tegen een bruine ondergrond. De rand rondom het hakkebord is oker (rood, bruin) gemarmerd. De voorkant van het hakkebord en de bovenkant inclusief de zitregel zijn wit (blauw) gemarmerd. De zijkanten hebben een bruine ondergrond en zijn beschilderd met acanthuskrullen, bloemen en vogels, aangevuld met een zittende vrouwefiguur.; Beschrijving: 3: Het snijwerk bovenlangs de zijkanten is geschilderd in de kleuren rood, blauw en geel tegen een bruine ondergrond. De randen van de zijkanten zijn oker (rood, bruin) gemarmerd. Aan de onderkant zijn de drie dwarsregels rood geschilderd. Verder is aan de onderkant de ondergrond blauw,; beschilderd met witte wolken en een zon en sterren in geel.

Identificatie
Titel
Prikslede 'de Hoop'
Objectnummer
006490
Objectcategorie
Voertuigen
Objecttype
  • prikslee
    Een prikslee is een slee voor op het ijs die de sleeër met stokken moet voortbewegen. (Wikipedia)
  • slee
    Het rollend balkgebint in een houtzaagmolen waarop de boomstam door de zaagraam geleid wordt. Bestaande uit: twee langsliggers met daaronder een tandheugel, voor- en achterhoofd, polbalk met daarin bevestigd de polstukken.
Werk
Breedte
27.0 cm
Hoogte
42.0 cm
Lengte
93.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • eikenhout
    Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
  • vurenhout
    Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar (Picea abies). Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
  • Gesneden
    Ergens met een scherp instrument een snede in aanbrengen, waardoor materiaal wordt verwijderd wordt of een voorwerp in stukken wordt gedeeld. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 13 mei 1959
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Hindeloopen
  • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden