Datering

Stoeltjesklok

Stoeltjesklok met ketting en gewichten

Uitgebreide beschrijving

Stoeltjesklok met ketting en gewichten; uitgesneden houten onderplaat en console, beschilderd met bloemversieringen; gebogen fronton welk bekroond is met gegoten koperen ornament(twee leeuwen en kop). De wijzerplaat heeft een cijferring met Romeinse cijfers en is beschilderd met landschap en bloemen. De klokkast is aan alle kanten versierd met gegoten koperen ornamenten. De wijzerplaat wordt geflankeerd door papegaaien en is aan de bovenkant bekroond door vrouwenfiguren met de symbolen van geloof, hoop en liefde.

Identificatie
Titel
Stoeltjesklok
Objectnummer
004116
Objectcategorie
Instrumenten
Objecttype
 • uurwerk
  Algemene benaming voor het instrument dat de tijd aanduidt.
Werk
Breedte
21.0 cm
Hoogte
56.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • glas (materiaal)
  Glas is de verzamelnaam voor hard, doorzichtig, niet kristallijn materiaal, bereid uit gesmolten zand, kalk en soda (natriumcarbonaat) of potas (kaliumcarbonaat). Met 'niet kristallijn' wordt bedoeld dat glas een gestolde vloeistof is.
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • koper
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
overdracht 12 november 1952
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden