Datering
Maker onbekend

Rijglijf

Met het dragen van een rijglijf (rijleft of corset), werd al heel vroeg begonnen op Marken. Zodra het kind 10 tot 12 weken oud was kreeg het al een rijglijfje aan, weliswaar van flanel met slappe baleintjes. Wanneer het kind iets groter werd, werden de rijglijven van steviger stof vervaardigd en grondig voorzien van baleinen.; Enkele verschillen tussen moderne en antieke exemplaren, zijn o.a. het materiaal- en kleurgebruik, de grootte van het rijleft en de uitbundigheid van het versieren.; Mooie antieke rijglijven met 5 of 7 rozen worden met Pinkster gedragen en zijn soms wel 2 tot 3 honderd jaar oud. Oude daagse rijglijven zijn er niet meer, die werden vermoedelijk afgedragen. Het bruidsrijleft met 7 rozen, werd vroeger uitsluitend gedragen op de tussenzondag "bruidegom te kerke".; In de rouw zijn de stiksels voor de baleinen rood en de kleuren voor randen en rozetten wat donkerder en gedragener.

Gedetailleerde beschrijving

Mouwloos lijfje van barège (half wol, half zijde) donkerbruin en roodbruin, rugpand zeer versmalt naar onderzijde toe, "zijnaden' naar achteren verplaatst, sluiting aan de; voorzijde d.m.v. een veter die door veter- gaatjes geregen wordt, halsuitsnijding laag met een lichte verbreding naar de oksels, verticale stiksels van wit zijden garen waartussen baleinen zijn geschoven, de vetergaatjes, "raaksies", rozen op de schouderbladen en de zeven rozen op de rug zijn met zijde geborduurd in ingetogen kleuren, de onderzijde omgeboord met bruin-geel gekeperd wollen band, de rest van het lijfje omgeboord met rood zijden koor met wit spiegeltje, ongebleekte linnen voering, over de uiteinden van de baleinen is ter bescherming een beleg genaaid van wit zeemleer, onderlangs het rijglijf een fardelein van rood zeeruig met rood-blauw wollen band.

Identificatie
Titel
Rijglijf
Objectnummer
005284
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • korset
Werk
Breedte
47.0 cm
Lengte
59.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Materiaal
  • balein
    De balein van een baleinwalvis is een zeefachtige structuur waarmee hij voedsel uit het water kan zeven. Baleinen zijn dunne latjes, vroeger gemaakt van been maar tegenwoordig meestal van plastic, parelmoer of metaal, die worden gebruikt om verscheidene delen van een kostuum te verstevigen, zoals korsetten, lijfjes zonder schouderbandjes en vooral kragen van overhemden. Nog niet zo heel lang geleden werden stripjes van de baardwalvis gebruikt in de boord van overhemden als baleinen om de punten op de plaats te houden. Tegenwoordig worden ze uitgevoerd in kunststof en ook wel parelmoer. (Wikipedia)The baleen of a baleen whale is a sieve-like structure that allows it to sift food from the water. Baleen are thin slats, once made of bone but now usually made of plastic, mother of pearl or metal, used to stiffen several parts of a costume, such as corsets, bodices without shoulder straps and especially shirt collars. Not so long ago, strips of bearded whale were used in the collar of shirts as ribs to hold the points in place. Nowadays they are made of plastic and also pearl. (Wikipedia)
  • leer (dierlijk materiaal)
    Leer is een dierenhuid die gelooid is met stoffen die ervoor zorgen dat de collageenstructuur zich onderling verbindt en stabiliseert. Looistoffen kunnen plantaardig van oorsprong zijn (bijvoorbeeld eikenrun) van minerale oorsprong (bijvoorbeeld chroomzouten) of vetten of oliën die in de huid gewerkt worden. Het looien verandert het leer onomkeerbaar.Leather is an animal hide tanned with substances that cause the collagen structure to interconnect and stabilize. Tanning agents can be vegetable in origin (e.g. oak run) of mineral origin (e.g. chromium salts) or fats or oils worked into the hide. Tanning irreversibly changes the leather.
  • linnen
    Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.Linen is textile made from the fibers of flax; it is used as a support for paintings, among other things.
  • wol
    Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
  • zijde (textiel)
Techniek
  • Borduren
    Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 29 maart 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Monnickendam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen