Datering
Vervaardiger

Hangoortafel

Aan de Zaan werden rond 1900 tafels en kasten beschilderd met taferelen die ontleend zijn aan de Hollandse meesters uit de 17de eeuw. Er heerste een voorliefde voor taferelen die Hollands welvaren uit het verleden uitbeelden. Zeeslagen zijn daarom een veel geschilderd onderwerp. De omlijsting van deze taferelen is meestal wel typerend voor de periode rond 1900.

Uitgebreide beschrijving

Hangoortafel met twee afhangende bladen met afgeronde hoeken. Onder het middenblad is een lade. Beschildering: De bladen hebben een smalle steenrode rand, waarbinnen een brede zwarte rand die beschilderd is met kleine groene bladertakjes en gele en rode bloemetjes. Het middenblad heeft een crèmekleurig middenvalk waar op in de hoeken rode bloemetjes zijn geschilderd en in het midden een aantal bloemen waaromheen in ovaalvorm takjes en blaadjes en kleine bloemetjes. De onderkant van de bladen is steenrood. Het onderstel van de tafel is zwart met bloemetjes als de randen van de bladen, met uitzondering van de volgende delen: de dwarsregels tussen de poten en onder de bladen zijn zwart, de gedraaide delen van de poten zijn crèmekleurig met aan de boven- en de onderkant een steenrode rand, de vierkante delen van de poten, bij de dwarsregels zijn steenrood met een bloem in zwart en geel en de ronde vorm onderaan de poten is geel. De afhangende bladen zijn beschilderd met zeegezichten binnen een gele smalle rand die de; taferelen aan de onderkanten een geschulpte vorm geeft en welke is versierd met enkele krullen. Het ene zeegezicht toont op de voorgrond twee bewapende fluitschepen onder zeil; het linker schip heeft een rood-wit gestreepte vlag en het rechter een rood-wit-blauw gestreepte vlag. Bij het linker schip is rook en kanonvuur te zien. Het rechter schip is zinkende. Voor het linker schip is een roeisloep met een groot aantal personen erin voorgesteld en op de achtergrond is nog een zeilend fluitschip met rood-wit-blauwe vlag weergegeven. In het andere zeegezicht zijn zes zeilende fluitschepen voorgesteld; de schepen zijn ook daar getooid met rood-wit en rood-wit-blauw gestreepte vlaggen. Bij de voorste schepen is rook en kanonvuur te zien. Op de voorgrond zijn twee bemande roeisloepen geschilderd.

Identificatie
Titel
Hangoortafel
Objectnummer
007065 a/b
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
  • tafel (meubilair)
    Meubelstukken met een vlakke, plaatachtige bovenkant die op één of meer poten of dragers steunt. (Van Dale)
Werk
Breedte
88.0 cm
Hoogte
73.5 cm
Lengte
116.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
  1. ()
Datering
Materiaal
  • vurenhout
    Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar (Picea abies). Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 13 juni 1961
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Zaanstreek
  • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae , Picturae , Picturae , Picturae