Datering
Vervaardiger Jan Bulthuis

s'Lands magazijn te Harlingen

's Lands magazijn te Harlingen

Uitgebreide beschrijving

Gezicht op een brede kade, waaraan links een rij huizen en rechts aan een hoge kademuur afgemeerde schepen. Op de kade op de voorgrond een straatlantaarn, drie scheepsankers en een baken. Achter de ankers zijn een aantal mannen bezig met een grote baal. Er zijn meer mensen op de kade weergegeven, omder meer mannen die balen met goedren binnen dragen bij het grootste van de huizen links. Uit: Vaderlandsche gezichten, of afbeeldingen, behoorende tot den tegenwoordigen Staat der Vereenigde Nederlanden / naar 't leven getekend door J. Bulthuis ; [later naar 't leven geschetst door J. Gardenier Visscher, getekend door J.B.] ; en in 't koper gebragt door K.F. Bendorp, 1786-1791

Identificatie
Titel
s'Lands magazijn te Harlingen
Objectnummer
001156
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Over
Trefwoorden
 • stads- en dorpsgezicht
  Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.
Werk
Breedte
23.1 cm
Hoogte
15.3 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Jan Bulthuis (tekenaar)
 2. Carel Frederik Bendorp (graveur)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • kopergravure (prent)
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 26 oktober 1948
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Harlingen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch
tekenaar, pentekenaar, etser, behangselschilder

Jan Bulthuis

Groningen (stad), – Amsterdam, 29 mei 1801
Lees meer
RKD

Trefwoorden