Datering
Vervaardiger Georg Rueter

Portret van een Noordhollandse vrouw

Portret van een Noordhollandse vrouw

Uitgebreide beschrijving

Kop en schouders van een oude vrouw, naar links gewend. De vrouw is schuin van voren op de linker zij weergegeven, met het hoofd 3/4 van links. De vrouw is voorgesteld tegen een neutrale, lichtgrijze achtergrond. De vrouw draagt een bruine japon en heeft rond de nek een twee-strengs halssnoer van bloedkoralen met een gouden slot middenvoor. De vrouw draagt een kap op het hoofd met oorijzer en kapspelden. Onder de kap komt op het voorhoofd grijs haar. De kap heeft een uitstaande geplooide achterstrook.; Gemerkt: r.b. in bruine verf: Georg Rueter 1912.; Opschriften/merken: m.o. op lijst: groene sticker met in witte doordrukletters: G. RUETER. WESTFRIEZIN.; versozijde paneel bruin gekleurd; versozijde: m. op paneel inv.nr; r.b. op lijst oud reknr. LIJST: Hout, ZZM lijst. Paneel, uit een stuk, verflaag: afdruk van Spieraam in het doek (rechte lijnen in relief op de verflaag) onder de neus en kin van de vrouw. Vernislaag glanzend.

Identificatie
Titel
Portret van een Noordhollandse vrouw
Objectnummer
006398
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
 • klederdracht
 • portret
  Voorstellingen van personen; gebruik 'figuren (voorstellingen)' voor voorstellingen van denkbeeldige of mythologische figuren. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
34.5 cm
Hoogte
42.5 cm
Diepte
7.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Georg Rueter (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • olieverf
  Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 4 oktober 1958
Copyright
BY-SA
Locaties
 • West-Friesland
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen
docent aan academie, etser, glasschilder

Georg Rueter

Haarlem, 8 maart 1875 – Amsterdam, 16 augustus 1966
Lees meer
RKD