Datering
Maker Maretje Visser-van Altena

Voorpanden, Marken

Voorpanden van rood baai met een achterpand van blauwe kunstzijde. De armsgaten en onderzijde zijn afgezet met roodwit koor. De hals is afgezet met zwart fluweel. Dit kledingstuk werd over het rijglijf aangetrokken. zie 22467. De "voorpanden", een mouwloos vestje met sluiting van voren, is een kledingstuk waarvan de voorpandjes (stikkies of skroossies), van vuurrood baai zijn. Het in of uit de rouw; zijn heeft geen uitwerking op de keuze van deze felrode stof. Baai is nu eenmaal rood en wordt door de Markers niet meer als een kleur ervaren. De keuze welke kleur voor ruggetje en koor gebruikt wordt, wordt wel bepaald door het al dan niet in de rouw zijn van de draagster. Zwart, blauw, paars en groen zijn kenmerkend voor het in de rouw zijn in verschillende graden. De voorpanden werd over het rijk bewerkte rijglijf aangetrok- ken, waardoor er van dat kledingstuk weinig te zien was. Wellicht is dit de rede waarom de voorpanden in de loop der jaren steeds korter is geworden. Al voor de W.O.II kromp de lengte en daarmee ook de lengte van de bauw, die erover heen werd gedragen. Uiteindelijk reikte de lengte van het kledingstuk niet veel verder dan net onder de buste.

Mouwloos vestje met rode voorpanden en een blauw glanzend rugpand, afgezet met rood wit koor.

Identificatie
Titel
Voorpanden, Marken
Objectnummer
022470
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • vest (kleding)
    Een vest is een open of dichtgeknoopt kledingstuk voor het bovenlijf dat oorspronkelijk tot over de heupen hing, maar steeds verder omhoog kroop. Een vest kan mouwen hebben of mouwloos zijn. (Wikipedia)
  • vrouwenkleding
    Kleding ontworpen voor of gedragen door vrouwen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
26 cm
Lengte
35 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Maretje Visser-van Altena ()
Datering
Materiaal
  • wol
    Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
  • kunstzijde
    Kunstzijde is de verouderde benaming voor rayon, tegenwoordig meestal aangeduid met de modernere naam viscose. Het is een kunstmatig vervaardigde vezel op basis van een natuurlijke grondstof, cellulose, die bijvoorbeeld wordt gewonnen uit houtpulp. (Wikipedia)
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 7 september 1999
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden