Datering
Maker Geertje Zeeman-Visser

Rok

Rok behorend bij een Pinksterkostuum (ZZM 022400 t/m ZZM 022409), gedragen door mevrouw Geertje Zeeman-Visser (28-02-1940). De kleding is grotendeels door haar en haar moeder, mevrouw Maretje Visser-van Altena, gemaakt. Ze heeft de Markerkleding tot begin jaren 80 dagelijks gedragen, daarna alleen bij feestdagen. Bij dit kostuum wordt het middeltje ZZM 022385 gedragen. Er zijn twee boezels bij die om en om gedragen werden. Het smaltje, een boezel van iets ander model, zit er niet bij omdat mevrouw Zeeman-Visser dit nog altijd zelf draagt. Het is al enkele generaties oud. Mevrouw Zeeman-Visser vertelt over dit Pinksterkostuum: ‘De antieke mouwen zijn gemaakt van een lap stof die ik van mijn moeder heb gekregen. De voorpanden zijn gemaakt van nieuwerwetse zijen koor die toendertijd voor het eerst te koop kwam bij Geertje Zeeman, die een klein winkeltje had op de kerkbuurt. Het schort (=de rok AB) is antiek glimmend met nieuwerwetse zijen koor, taandezijen koor genoemd. Bij de Pinksterdracht werd een wit doekje of rood doekje gedragen met gouden haakjes en een boezel met rood stikje of een smaltje. Deze twee boezels en het schort zijn door mijzelf gemaakt. De rest van de kleding maakte mijn moeder, Maretje Visser-van Altena. De stikjes op de boezels heb ik beide gekregen. De bandjes aan de boezel met geel tussenzetsel (breisel) behoorde aan een klein boezeltje. Maar doordat de achterbanden aan de voorbanden zijn gezet waren ze lang genoeg. De bauw of baaf is heel oud en waardevol; het is een sterrenbauw. Ook de muts is van dezelfde stof en gemaakt van een jongensmuts. De kantjes aan de kap zijn ook antiek en dus heel mooi. Het kantje aan de kap is een rozenkant en ook het mooiste kantje uit de dracht; heel zeldzaam nog te koop bij boelhuizen. Het schort (rok) is ook heel oud en is door mij vermaakt maar was van mijn moeder die het ook weer heeft gekregen. De koor om het schort is nieuwerwets, omdat de oude koor was stukgegaan. De rozenkant komt uit de nalatenschap van Grietje Schouten, de moeder van Lobberig de Waart, de moeder van mijn man. Ook de bauw heb ik daar gekocht in 1963. Grietje de Waart-Schouten is geboren in 1870.’

Zwarte rok van traditionele glanzende wol in keperweefsel,aan de zoom en de zaksplit afgezet met nieuw zijden koor, zgn. taande zijen koor. Achterzijde gerimpeld over 16cm, dit stuk is tegengevoerd met witte bedrukte katoen. De rok heeft een zak van blauw katoen. De zaksplit en de sluiting hebben een beleg. Sluit met een haak en twee ogen. Pinksteren.

Identificatie
Titel
Rok
Objectnummer
022400
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • rok
    BIs een buis- of kegelvormig kledingstuk dat om de taille wordt gedragen en de benen minstens gedeeltelijk bedekt. In tegenstelling tot een broek, heeft een rok geen pijpen. (ABR)
Over
Onderwerpen
  • Pinksterfeest
    Het feest van Pinksteren, de vijftigste dag na Pasen, ter herinnering aan de neerdaling van de Heilige Geest op de apostelen, die samen met Maria en andere vrouwen en mannen in een zaal te Jeruzalem bijeen waren.
Werk
Breedte
38 cm
Lengte
81 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Geertje Zeeman-Visser ()
Datering
Materiaal
  • wol
    Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
  • kunstzijde
    Kunstzijde is de verouderde benaming voor rayon, tegenwoordig meestal aangeduid met de modernere naam viscose. Het is een kunstmatig vervaardigde vezel op basis van een natuurlijke grondstof, cellulose, die bijvoorbeeld wordt gewonnen uit houtpulp. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 7 september 1999
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden