Datering
Vervaardiger onbekend

Halsje

Een goed met snee- en witwerk versierd beffie (boordje), is een tamelijk bewerkelijk stuk en wordt daarom niet altijd door de week gedragen. Men draagt dan een veel minder bewerkt beffie met b.v. alleen maar tsjalkmansschuintjes, rode knoopsgaten en de initialen. De fijn bewerkte beffies worden op een zg. halsje (schouderstuk) gezet dat bij het dragen, voor zover zichtbaar, bedrieglijk het hemd nabootst. Zo'n halsje wordt vooral ook gedragen door hen die niet meer het ouderwetse ondergoed dragen, maar overgegaan zijn op de stadse onderkleding. Het halsje is het beste te vergelijken met het overeenstemmende deel van een hemd. Met banden en lussen wordt het kledingstuk strak om het lijf gesnoerd. Voor het wassen wordt het beffie losgetornd en afzonderlijk gereinigd en moet dus telkens opnieuw opgezet worden.

Halsje bestaande uit twee rechte lappen met split aan voorzijde van witte katoen evenals het beffie (boordje), knoopsgaten in rood omlijst met Spaanse oogjes, aan weerszijde de initialen S.C. in rood in friese letters, lussen en banden, halsje geplooid aan beffie gezet, twee klinkjes op de schouders.

Identificatie
Titel
Halsje
Objectnummer
020684
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • halsdoek
    Stukken stof, waarvan de lengte en breedte variëert, die voor de sier of voor de warmte om de schouders, de hals, over het hoofd of om het middel worden gedragen. (AAT-Ned)
Vervaardiging
Vervaardiger
  1. onbekend
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 25 maart 1987
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen