Datering
Maker

Tegelpilaster

Tegeltableaus sierden de wand in menige huiskamer. Afbeeldingen van de visserij waren niet exclusief voor vissers. Ze waren ook bij boeren thuis te vinden, die in streken woonden waar de visserij economisch een belangrijke rol speelde.

Visser mangaan ; afgekort: 9.5x13 en 10.5x13 cm visser met aan de hand een grote vis aan haak, staande aan strand ; scheepjes en kasteel op achtergrond; in rechte dubbele omkadering waar boven en onder een strookje marmering, gelijmd op multiplex

Identificatie
Titel
Tegelpilaster
Objectnummer
004074
Objectcategorie
Keramiek
Objecttype
  • tegeltableau
    Een tegeltableau is een meestal figuratief beschilderde voorstelling op een in aardewerk tegels verdeeld vlak, dat na de beschildering is gebakken en geglazuurd. (Wikipedia)Tegels die gezamenlijk drager zijn van een voorstelling. (Religieus Erfgoedthesaurus)Tegeltableaus zijn rechthoekige wandtegels, doorgaand beschilderd met een voorstelling en aldus een geheel vormend. (Haslinghuis)
Over
Onderwerpen
  • Visserman
    Vissers zijn ambachtslieden die als beroep hebben het vangen en verhandelen van vis. Er is onderscheid te maken tussen vissers die op de binnenwateren vissen op zoetwatervis en vissers die actief zijn op zee met het vangen van zeevis en allerlei andere grote en kleine zeedieren. Het beroep van visser is al heel oud. (Van Dale)
  • Visserij
    Het beroepsmatig of als ontspanning vangen van vis. (AAT)
Vervaardiging
Maker
  1. ()
Datering
Materiaal
  • kleiproduct
  • tinglazuur
    Ondoorzichtig glazuur dat een tinoxide of tinas bevat. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 15 januari 1953
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Alkmaar
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden