Datering

Staartklok

Staartklok met ketting en twee gewichten

Uitgebreide beschrijving

Staartklok met ketting en twee gewichten. De kast rust op twee uitgesneden consoles; de onderplaat heeft een venster met koperen ornament, voorstellend een vaas, rechtsonder zit een scheur. Op de deur aan de voorzijde zijn pilasters met een koperen bekroning aangebracht. De wijzerplaat is versierd met koperen ornamenten, erboven is een voorstelling van een dorpsgezicht geschilderd. De kast is bekroond met florale ornamenten van plaatkoper.

Identificatie
Titel
Staartklok
Objectnummer
004120
Objectcategorie
Instrumenten
Objecttype
  • uurwerk
    Algemene benaming voor het instrument dat de tijd aanduidt.
Werk
Breedte
20.0 cm
Hoogte
126.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Verwerving en licentie
Verworven
overdracht 12 november 1952
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden