Datering

Maatbeker

Vier korenmaten als set ineen passend.

Vier korenmaten als set ineen passend. De grootste maat is een litermaat of Ned. Kop; daarna een maat van een 1/2 Ned. Kop of 5 Maatjes; daarna een maat van 2 Ned. Maatjes; daarna een maat van 1 Ned. Maat of 1 deciliter. In de maten zijn ijkletters geslagen. De maten zijn genummerd a t.m d.

Identificatie
Titel
Maatbeker
Objectnummer
B000058
Objectcategorie
Gereedschappen
Objecttype
  • maatbeker
    Houders voor het afmeten van hoeveelheden ingrediënten, bekervormig, met schaalverdeling. (AAT-Ned)Een maatbeker of litermaat is een instrument om een bepaald volume van een vloeistof af te meten. Varianten voor huishoudelijk gebruik zijn meestal van kunststof. Maatbekers die in professionele keukens worden gebruikt zijn meestal van roestvrij staal; in laboratoria worden ook glazen maatbekers gebruikt.Holders for measuring out quantities of ingredients, cup-shaped, with scale. (AAT-Ned)A measuring cup or liter gauge is an instrument used to measure a specific volume of a liquid. Variants for household use are usually made of plastic. Measuring cups used in professional kitchens are usually made of stainless steel; glass measuring cups are also used in laboratories.
Over
Onderwerpen
  • Meet- en weeginstrument
    Instrument of houder voor het meten van bijvoorbeeld de omvang, hoeveelheid, massa, plaats of het vermogen, uitgedrukt in een standaardeenheid of een vastgestelde hoeveelheid.
Werk
Hoogte
12.4 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • iepenhout
    Iepenhout is een inheemse houtsoort dat afkomstig is van de iep. Het hout is zeer taai, vrij hard en wordt weinig gebruikt als timmerhout omdat het snel door houtworm wordt aangetast als het niet regelmatig in trilling wordt gebracht. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 16 september 1949
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden