Datering
Vervaardiger Johannes Cornelis van Pappelendam

Een Poon, Een Klepschuit

Twee voorstellingen onder elkaar van scheepstypen

Uitgebreide beschrijving

Twee voorstellingen onder elkaar van scheepstypen; uit een serie van 7 litho's met de titel 'Scheeps Studien'. [1] Boven een vrachtschip, naar rechts, over bakboord, schuin van achteren op de stuurboordzijde gezien. Op de achtergrond links een zileend schip en rechts een kustlijn op de horizon. [2] Onder op de voorgrond een oever met enkele mensen. In het water daar achter een plat zeilend schip dat tevens voortgeboomd wordt. Op de horizon een kustlijn Titel: m.o. in de marge van de afzonderlijke voorstellingen. Imp.: in de marge: m.b. Scheeps Studien, P. 6. r.o. Steend. Desguerrois en Co. Vergeeld.

Identificatie
Titel
Een Poon, Een Klepschuit
Objectnummer
004010 /f
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
  • lithografie (prent)
    Steendruk. Prent die is gedrukt door middel van een afgeplatte steen en de daarop aangebrachte tekening of schildering. De steen is zodanig voorbewerkt dat de drukinkt alleen hecht op het vette materiaal waarmee de voorstelling op de steen is aangebracht. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Over
Trefwoorden
  • Poon (vaartuig)
    Vrij kort, breed binnenschip, zwaar en vol gebouwd, Een opvallend kenmerk was de gebogen, sterk naar binnen vallende, voorsteven. Het werd op de grote (Zuid-)Nederlandse rivieren gebruikt voor vracht en soms ook voor passagiersvaart: dan werd er een paviljoen ingericht op het achterschip. Het kwam vooral voor in de provincies Zuid-Holland, Zeeland, Brabant en in België in het stroomgebied van Schelde en Rupel. (AAT)Houten vrachtschip van de Zeeuwse en Zuid-Hollandse stromen, dat verwantschap met de Tjalk en de Otter vertoont. (De Binnenvaart)
Werk
Breedte
26.6 cm
Hoogte
33.2 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
  1. Johannes Cornelis van Pappelendam (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • papier
    Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)
  • inkt
    Een vloeibare stof die wordt gebruikt voor tekeningen of overtrektekeningen. Een ondoorzichtig, doorgaans zwart pigment wordt vermengd met een oplosmiddel, zoals water, om een vloeistof te verkrijgen die met een pen of inkt kan worden aangebracht. (Project Fotografie)A fluid medium used for drawings or tracings. An opaque, usually black, pigment is mixed with a vehicle such as water to produce a fluid which can be applied with a pen or brush. Through the end of the 19th century, ink was supplied dried in stick or block form which was ground and mixed with water as needed. At the beginning of this century prepared ink became popular. (Project Fotografie)Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
  • Lithografie (techniek)
    Steendruk. Prent die is gedrukt door middel van een afgeplatte steen en de daarop aangebrachte tekening of schildering. De steen is zodanig voorbewerkt dat de drukinkt alleen hecht op het vette materiaal waarmee de voorstelling op de steen is aangebracht. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 6 januari 1965
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Groningen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

, –