Datering
Maker Max Fleck

Volendams Meisje

Een portret van een meisje in Volendammer kleding. Poserend Volendams meisje in de stijlkamer van de zogenaamde “Kunstbakkerij” te Edam. In dit huis bevond zich een ‘authentiek’ Volendams interieur met twee stijlkamers waar kunstenaars gebruik van konden maken. Naast de op dit schilderij getoonde betegelde haardplaats met gietijzeren haardplaat, stond het interieur vol met allerhande Hollandse gebruiksvoorwerpen en snuisterijen.

Een portret van een meisje in Volendammer kleding, ten voeten uit met haar handen op haar rug,voor een haard poserend. Rechts langs de haard hangt een blaasbalg en voor haar op een houten vloer staat een bordje. In de haard staat een ijzeren haardplaat en er hangt een waterketel aan een ketting. De haard is betegelt. Rechtsonder gesigneerd: M. Fleck 1904.

Identificatie
Titel
Volendams Meisje
Objectnummer
022874
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
  • schilderij
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
  • portret
    Voorstellingen van personen; gebruik 'figuren (voorstellingen)' voor voorstellingen van denkbeeldige of mythologische figuren. (AAT-Ned)
Over
Onderwerpen
  • Klederdracht
    Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
Werk
Breedte
28.0 cm
Hoogte
35.0 cm
Diepte
8.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Max Fleck (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • olieverf
    Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
  • doek (materiaal)
    Doek is een geweven textielen stof. (Wikipedia)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 25 april 2001
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Volendam
  • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

, –

Trefwoorden