Datering
Maker

Kijker

Een kijker was voor schippers op de Zuiderzee een belangrijk instrument om zich te kunnen oriënteren. Ze gebruikte de kijker hoofdzakelijk om details te onderscheiden. Zo konden ze onder meer de gevoerde vlaggen op schepen en in de omgeving aflezen. Door de kijker in of uit te schuiven werd het beeld scherp gesteld. Deze lange kijker heeft vier telescopisch uitschuifbare kokers.

Lange kijker met vier telescopisch uitschuifbare kokers. De kokers zijn van messing. Lenzen: objectief, twee omkeerlenzen en oculair. Objectief en oculair zijn te sluiten met schuifje.

Identificatie
Titel
Kijker
Objectnummer
023214
Objectcategorie
Instrumenten
Objecttype
  • navigatie-instrument
    Navigatie is de kunst van het plannen en volgen van een route om zich daarmee van de huidige positie naar de bestemming te verplaatsen. Alle daarvoor benodige instrumenten vallen onder de noemer navigatie-instrumenten. Voorbeelden daarvan zijn een kompas, de jacobsstaf, de passer, een verrekijker, de sextant, een land- of zeekaart en een parallellineaal.
Over
Onderwerpen
  • Optisch instrument
    Optische instrumenten zijn hulpmiddelen, al dan niet elektromechanisch, waarbij het gedrag van licht wordt gemanipuleerd om het gewenste resultaat te bereiken. Voorbeelden van optische instrumenten zijn: verrekijker, sterrenkijker, microscoop, Röntgen-diffractie systemen en spectrometer.(Wikipedia)
Werk
Lengte
47.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 6 augustus 2002
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Bovenkarspel
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden