Datering
Maker Hobbe Smith

De Nettenboeter

Netten werden gebreid met breigereedschap, zoals breipennen. Het belangrijkste verschil tussen nettenbreien en ‘gewoon’ breien was dat er in netten geen rek zit. De knoop werd echt gefixeerd, zodat vissen niet konden ontsnappen. Nettenbreien kon verdeeld worden in rondbreien voor fuiken en vlakbreien voor rechte netten. Het repareren van netten wordt ‘boeten’ genoemd.

Gedetailleerde beschrijving

Een zittende oude Volendammer visser, en profiel naar links. Gekleed in Volendammerdracht, blauw jak, stukje van zg. rood/wit streepte baai te zien,zwarte broek en zwarte bontmuts, bezig met het boeten van een net, waarbij een gedeelte van het net links in een rieten mand ligt. Op de achtergrond de Gouwzee en verschillende vissersschepen (botters)op het water met zicht op het in zon badende eilandje Marken. De verf op het schilderij is vaak dik en pasteus opgebracht. LIJST: goudkleurige lijst.

Identificatie
Titel
De Nettenboeter
Objectnummer
B001464
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
  • schilderij
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
  • portret
    Voorstellingen van personen; gebruik 'figuren (voorstellingen)' voor voorstellingen van denkbeeldige of mythologische figuren. (AAT-Ned)
Over
Onderwerpen
  • Zeegezicht
    Schilderij, schildering of paneel dat de zee, al dan niet gestoffeerd met schepen, tot hoofdonderwerp heeft.
  • Klederdracht
    Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
  • Nettenreparatie
    Herstellen van gebroken of beschadigde visnetten,
Werk
Breedte
100.0 cm
Hoogte
124.0 cm
Diepte
7.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Hobbe Smith (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • olieverf
    Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
  • doek (materiaal)
    Doek is een geweven textielen stof. (Wikipedia)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 25 april 2002
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Volendam
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

, –

Trefwoorden