Datering
Vervaardiger Hendrik Gz. Bossert

Oorijzer

Als onderdeel van de klederdracht droegen vrouwen een kanten muts en een oorijzer. Het oorijzer was oorspronkelijk een klemmetje om de muts stevig op het hoof d te houden. Later groeide het oorijzer uit tot een sieraad. De vorm was onderhevig aan de mode. Dit oorijzer met grotere ornamenten stamt uit het midden van de negentiende eeuw (1856).

Uitgebreide beschrijving

Brede zilveren band met grote zijstukken, de boeken, afm. 4,5x6,5 cm. De boeken zijn versierd met een gemonteerd ovaal floraal motief, in het midden een gefacetteerd knopje. Langs de randen een opliggende slingerrand, in de 4 hoeken gefacetteerde knoppen. Het meesterteken JaHB bevindt zich op de band rechts binnen en op poot van het linker zijstuk. Jaarletter W.: op de band recht binnen, op de poot vd linkerzijpoot. Het oorijzer heeft de brede band en de grote boeken zoals mode was in midden van de 19e eeuw. Dit oorijzer is op Vlieland gedragen. Ook is bekend dat het gedragen is door mevr. L. Bromeger?, niet of dat op Vlieland was.

Identificatie
Titel
Oorijzer
Objectnummer
022180
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
  • oorijzer
    Het oorijzer vormt een belangrijk onderdeel van sommige Nederlandse streekdrachten. In de 16de en 17de eeuw droegen vrouwen uit de burgerij eenvoudige het hoofd omsluitende beugeltjes om de kleine modemutsjes op hun plaats te houden. Toen deze oorijzers uit de mode raakten, bleven ze in veel streekdrachten in gebruik. Op sommige plaatsen maakten ze, samen met de muts, langzaam een grote verandering in vorm door. De vorm werd typerend voor die speciale plaats of streek. Naar gelang de plaatselijke mode en de financiële mogelijkheden van de draagster zijn oorijzers van goud, zilver, messing of verguld metaal. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
4.5 cm
Hoogte
6.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
  1. Hendrik Gz. Bossert (vervaardiger)
  2. J. Bossert
  3. Firma Hendrik Bossert en Zoon
Datering
Materiaal
  • zilver
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 7 juli 1995
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Noord-Holland
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden