Datering
Vervaardiger onbekend

Jak

Dit jak heeft achter een hoge taille, zoals de mode was in 1920. Het jak vertoont een 18de eeuwse nadenloop. Begin 19de eeuw werd het jak gestileerd naar de heersende mode. De hoge taillelijn op de rug is afgeleid van de empirestijl. In de 20ste eeuw zakt deze taillelijn en is na 1940 nagenoeg recht. Waarschijnlijk omdat het eenvoudiger en voordeliger knippen is zijn de mouwen deels aangeknipt. Zwarte wollen jakken zijn voor de zware rouw. Hofrouw en swisserse jakken voor de lichte rouw. Brung voor de zondag, het dopen, belijdenis en het bruidsjak. Nachtgrondsits voor het bruidskostuum, dopen en belijdenis. Korenblauw voor door de week. Gooiers korenblauw voor de zondag. Het jak wordt nu alleen buiten in de winter gedragen. Tot in het begin van deze eeuw het gehele jaar.

Uitgebreide beschrijving

Zwart jak, zonder schoudernaad, aangeknipte mouwen, die op lengte zijn gemaakt door een aangezette ondermouw met split. Taillenaad die achter hoog oploopt. De schoot is met enkele plooien aangezet maar middenachter met een dubbele stolpplooi. Boven deze stolpplooi twee zwarte knoopjes. Sluiting middenvoor met 4 haken en ogen. De halslijn eindigt in een puntje omhoog. Voering lijfje blauwe flanel, schoot en mouwen met diverse blauwe katoenen ruitjes. Daags, zware rouw.

Identificatie
Titel
Jak
Objectnummer
021303
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • jak (kleding)
    Nauwsluitende korte jasjes met korte panden, flappen of slippen. (AAT-Ned)
  • vrouwenkleding
    Kleding ontworpen voor of gedragen door vrouwen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
43 cm
Lengte
58 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
  1. onbekend ()
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • serge
    Duurzame keper van kamgaren of met de schering van kamgaren en de inslag van een ander wolgaren. Het heeft een gladde afwerking met een platte diagonale ribbel en wordt vaak gebruikt voor kledingstukken die op maat worden gemaakt, zoals pakken, jassen en jurken. (Zuiderzeemuseum)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Bunschoten
  • Spakenburg
  • Spakenburg
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen