Datering

Wafelijzer

Wafelijzer (a), rond model, voor 5 hartvormige wafels. Het ijzer kan op een frame (b) gelegd worden waarin het gekeerd kan worden. Het geheel ligt op een ijzeren ring (c). Het wafelijzer en het frame zijn van gietijzer, de ring is van plaatijzer.

Identificatie
Titel
Wafelijzer
Objectnummer
009092
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • wafelijzer
    Apparaten die worden gebruikt voor het bakken van wafels en bestaan uit twee metalen platen die met een scharnier aan elkaar vastzitten zodat ze, als ze op elkaar worden geklapt, op elkaar aansluiten en een vierkant, rond of ovaal ontwerp in de wafel drukken tijdens het bakken. (AAT-Ned)
Werk
Hoogte
11.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • ijzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 1 september 1971
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Onbekend
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden