Datering

Petroleumkan 1 liter - grijs gewolkt

Petroleumkan 1 liter - grijs gewolkt. Geheel compleet met originele koperen tuitafsluiting, ketting en afsluitdop (draaibaar). en in mooie krulletters (Jugendstil?) in witte met zwarte omranding de tekst 'Petroleum' en bovenin '1 L.' Met een zwart geverfd houten handvat aan metalen hengsel. Het emaille handvat heeft slijtageplekken van het vasthouden met de duim.

Kannetje van grijs gewolkt geëmailleerd metaal. De kan heeft een schenktuit en een oor en wordt afgesloten met een draaidop en een dopje aan een kettinkje voor over de schenktuit. Op de buik van de kan staat in wit met zwart omlijste letters 'Petroleum' en '1 L.'. De losse draaidop is genummerd -01.

Identificatie
Titel
Petroleumkan 1 liter - grijs gewolkt
Objectnummer
028927
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • kan
    Handzaam, conisch of cilindervormig, of zich in het midden buikvormig verwijdend vaatwerk met een handvat of oor en een tuit (van metaal, porselein, steen, aardewerk, kunststof, glas of hout) om vloeistoffen uit te schenken en voor het gebruik in gereed te houden (van verschillend model ook als siervoorwerp; vroeger op melkkarren van grote afmetingen en vaasvormig, met deksel) (Van Dale)
Over
Onderwerpen
  • Brandstof
    Materiaal dat wordt gebruikt om hitte of energie te leveren door verbranding. (Zuiderzeemuseum)
Werk
Breedte
13.0 cm
Hoogte
23.1 cm
Diepte
23.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • email (materiaal)
    Email is een glasachtige, opake of semi-transparante laag op metaaloppervlakken, meestal koper of goud. Op porselein en glas is email een glasachtig pigment dat zijn kleur ontleend aan metaaloxiden. Het wordt op glas en porselein aangebracht als decoratie van het oppervlak, door branden bij lage temperatuur in een moffeloven.Enamel is a glassy, opaque or semi-transparent layer on metal surfaces, usually copper or gold. On porcelain and glass, enamel is a glassy pigment that derives its color from metal oxides. It is applied to glass and porcelain as a surface decoration by burning at low temperature in a muffle kiln.
  • koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 9 maart 2022
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen