Datering
Vervaardiger

Haardfiguur

Uitgebreide beschrijving

zeeuw in contour uitgezaagd. Aan de achterkant zijn drie dwarslatten tegen de figuur gespijkerd; een onderaan die mede de voet vormt en twee erboven. Aan de achterkant is onderaan een plank bevestigd haaks op de figuur waardoor een voetstuk heeft en kan staan. Beschildering: De figuur heeft zijn rechterhand in zijn zak en in zijn linkerhand houdt hij een bundeltje vissen die met een koord bij elkaar gebonden zijn. De figuur is voorgesteld in Volendammer dracht; de man heeft een hoed op het hoofd en is gekleed in een zwarte jas en een zwarte broek. Om zijn nek heeft de figuur twee knopen. De jas en het hemd zijn voorzien van grote knopen en ook de broek is versierd met twee grote, gedecoreerde knopen (zogenaamde broekstukken). De man heeft grijze kousen en zwarte schoenen. Het voetstuk en de hele achterkant zijn zwart.

Identificatie
Titel
Haardfiguur
Objectnummer
008910 /b
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • pop
    Beeldjes die mensen of dieren voorstellen, inclusief maar niet uitsluitend de figuurtjes die bedoeld zijn als speelgoed voor kinderen, vooral meisjes, of als verzamelobjecten voor volwassenen.
Over
Trefwoorden
  • Mensenfiguur
    Afbeeldingen waarin specifiek en primair de menselijke vorm wordt afgebeeld. (AAT)
Werk
Breedte
41.5 cm
Hoogte
96.0 cm
Diepte
23.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
  1. (vervaardiger)
Materiaal
  • vurenhout
    Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar (Picea abies). Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 13 januari 1970
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Dordrecht
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen