Datering
Vervaardiger Willem Alexander Knip

Vissershaven te Huizen

Vissershaven te Huizen

Uitgebreide beschrijving

Water met aan de rechterzijde een groenstrook. Links een kleine kade met daaraan twee houten schepen met de zeilen naar beneden. Aan de kade staan struiken met daarachter twee grote houten schuren. Verderop bebouwing met schepen ervoor. De lucht is grijs bewolkt. Het water weerspiegelt de masten van de schepen.; Gemerkt: l.o. zwarte verf 'W.A. Knip 22'; Versozijde: Spieraam, op de vier zijden zijn kranten geplakt, l.b. rode stift 'R -649-', zwarte stift 'ZZM 1962 -7260', m.b. wit krijt '10', r.b. potlood 'W.A. Knip Laren NH Haven te Huizen' l.m. groen '3', wit krijt onleesbaar, Lijst l.o. rood krijt onleesbaar, m.o. zwarte verf '10037', r.o. potlood '51 x81.5' .LIJST: Pate.

Identificatie
Titel
Vissershaven te Huizen
Objectnummer
007260
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
  • schilderij
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Over
Trefwoorden
  • Havengezicht
    Voorstellingen met havens aan zee of in een rivier als hoofdonderwerp. (MARDOC)
  • Botter
    Vissersvaartuig van vooral het zuidelijke deel van de Zuiderzee. Viste in het bijzonder met sleepnetten en met kuilnetten. De botter had een licht V-vormig vlak met een even uitspringende kiel, hoekige kimmen en een bol openvallend, gladboordig beplankt boord. De lichtgebogen voorsteven viel vrij sterk naar voren, de rechte achtersteven had een nogal sterke valling. Het voorschip was bol, maar niet vol gebouwd en sterk geveegd, evenals het slank gebouwde achterschip. De botter had een hoge kop. Het voorschip was gedekt tot aan de mast. Daarachter bevindt zich het ruim waarin bij visbotters een grote bun stond. Botters hadden verschillende kenmerken naargelang hun herkomst. (MARDOC)Een middelgroot vissersschip met een relatief hoge voorsteven en een laag open achterschip. (Licht aan boord (2010))
Werk
Breedte
81.0 cm
Hoogte
49.8 cm
Diepte
6.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
  1. Willem Alexander Knip (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • olieverf
    Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
  • doek (materiaal)
    Doek is een geweven textielen stof. (Wikipedia)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 5 april 1962
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Huizen
  • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

, –