Datering
Maker O. Jansma

Bartele Kramer, visserman met vismand op de rug

Bartele Kramer draagt een vismand boordevol vis op de rug. De vismand is een tenen korf met twee oren aan de bovenrand. Met het fandelhaakje door de twee oren kon deze bin gemakkelijk over de schouders over de dijk gedragen worden. De aangevoerde haring werd geteld tot er 400 in een mand zaten. De mand werd over de dijk getild. Hier werd de vis verkocht aan de viskooplui welke met hun honde- of hittekarren de vis opkochten. De prijzen varieerden sterk, maar waren voor de meeste vissers te laag.

Identificatie
Titel
Bartele Kramer, visserman met vismand op de rug
Objectnummer
F072703
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • dia
    Een dia (of diapositief) is een (met een zogenaamd omkeerprocedé) positief ontwikkelde kleuren- of zwart-witfoto op transparant materiaal. Kleurenfoto's voor publicatiedoeleinden worden meestal als dia gemaakt. In toenemende mate worden hiervoor echter digitale camera's ingezet. (Wikipedia)Afkorting voor diapositief. (Project Fotografie)Positieve transparanten, geschikt voor projectie, al dan niet ingeraamd. Bij inraming twee formaten toegepast: 35mm-film en 6 x 6 cm. (AAT-Ned)
Over
Onderwerpen
  • Tzummarum
  • Visserman
    Vissers zijn ambachtslieden die als beroep hebben het vangen en verhandelen van vis. Er is onderscheid te maken tussen vissers die op de binnenwateren vissen op zoetwatervis en vissers die actief zijn op zee met het vangen van zeevis en allerlei andere grote en kleine zeedieren. Het beroep van visser is al heel oud. (Van Dale)
  • Vismand
    Vismanden zijn gevlochten manden waarin vis bewaard of getransporteerd wordt. Doorgaans zijn het platte manden. (www.debinnenvaart.nl)
Vervaardiging
Maker
  1. O. Jansma ()
Datering
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Sint Jacobiparochie
  • Tzummarum
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

Trefwoorden