Datering
Vervaardiger Leyden Ernst

Gezicht op de haven van Urk, met spelende kinderen

Gezicht op de haven van Urk, met spelende kinderen

Uitgebreide beschrijving

Een kade met daarop mensen en huizen, links is een groen hekwerk te zien met daarachter een drietal zonnebloemen. Naast het hekje, vrij centraal op het doek staat een vrouw in klederdracht, 3/4 afgebeeld, in haar hand draagt zij iets (een bijbeltje?). In de achtergrond, rechts, is de haven afgebeeld met daarin enkele schepen. Op een van de zeilen van de schepen staat te lezen 'Uk 23'. Laag boven de horizon hangt de zon, die ondergaat. Links in de achtergrond is het dorp afgebeeld met kleine huisjes met groene gevels en in de achtergrond de vuurtoren en het silouet van een kerk. Op een pleintje in de achtergrond spelen een aantal kinderen.; Het doek is niet gemerkt !; Versozijde: Het doek is gedoubleerd. Lijst r.b. rode stift 'R 452', r.o. wit krijt 'Groot', l.m. potlood 'Spoed 822 266 8 kerk goud...wat afwijkend', Spieraam l.b. potlood 'doekmaat 97x114', waarschijnelijk heeft er nog een middenspie gezeten, deze onbreekt. LIJST: Hout, geprofileerd, gouden binnenlijst, niet orgineel.NIEUWE LIJST:Door de firma De Roo & Sainthill is in april 2003 een nieuwe qua periode passende lijst vervaardigd, een zgn traplijst a la Van Dongen, goudkleurig. Het doek is gedoubleerd en op de achterzijde zijn vingerafdrukken (waarschijnelijk van de maker) zichtbaar.

Identificatie
Titel
Gezicht op de haven van Urk, met spelende kinderen
Objectnummer
008626
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
 • schilderij
  Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Over
Trefwoorden
 • havengezicht
  Voorstellingen met havens aan zee of in een rivier als hoofdonderwerp. (MARDOC)
 • stads- en dorpsgezicht
  Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.
Werk
Breedte
114 cm
Hoogte
97 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Leyden Ernst (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • olieverf
  Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
 • doek (materiaal)
  Doek is een geweven textielen stof. (Wikipedia)
Techniek
 • geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 17 mei 1968
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Urk
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen
aquarellist, tekenaar, pentekenaar, pastellist

Ernst Leyden

Rotterdam, 16 mei 1892 – Montfort-l'Amaury, 1969
Lees meer
RKD

Trefwoorden