Datering
Maker Alf Heide

Het armengedeelte van de Noorderkerk te Hoorn

Het armengedeelte van de Noorderkerk te Hoorn

Gedetailleerde beschrijving

Gezicht in het koor van een kerk. Op de achtergrond scheidt een koorhek met openstaande deuren het koor af van de rest van de kerk. Tegen dit koorhek is rechts van de deuren een preekstoel aangebracht, waarop een predikant staat. Rechts van de predikant zit in een bank een man met een hoge hoed op het hoofd. In het koor zitten ruim twintig mensen, deels met een boek op schoot te luisteren. Het zijn zowel mannen en vrouwen als kinderen. De vrouwen dragen witte mutsen met een geplooide achterstrook. De mensen links van het midden zitten in koorbanken, een houten bank en los in de ruimte staande stoelen. Rechts van het midden zitten de mensen op eenvoudige houten banken. Tegen de linkerwand hangt een groot paneel met een onduidelijke voorstelling. Rechts hangt een bord in twee delen tegen de wand, waarop gezangen en psalmen zijn aangegeven. Zowel links als rechts zijn in de zijwanden ramen aangebracht. Rechts is een deuropening die aan de bovenzijde halfrond is. Rechts van deze deur hangt een wandarm aan de muur. In het midden van de ruimte hangt een kerkscheepje.; Gemerkt en gedateerd: r.o. in bruine verf: Heide 85.; Versozijde: m. op paneel briefje met vermoedelijk in het handschrift van de kunstenaar de tekst: In der Kirche auf einem [Holla]ndischem / Fischerdorfe (17 Uhr) / nach einer Scize von Bosboom / gemalt von Alf Heide 1885; op hetzelfde briefje in een andere hand in zwarte inkt: Het armengedeelte van de Noorder / Kerk / te Hoorn; op hetzelfde briefje in een derde hand in potlood: [onleesbaar] Von AV; m. op paneel in wit krijt: 111; langs de rechter zijkant van het paneel drie fragmenten van lakstempels; l.b. op paneel inv.nr.; l.b. op lijst: oud reknr. LIJST:Hout, beschadigd oppervlak. Inlijsting: goed (SKRA)

Identificatie
Titel
Het armengedeelte van de Noorderkerk te Hoorn
Objectnummer
007548
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
  • schilderij
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Over
Onderwerpen
  • Interieur
    Binnenhuis, het inwendige van een gebouw, vooral van een kamer, liefst gezien als gezamenlijk voortbrengsel van bouw- en nijverheidskunst. In noordelijke landen, waar de beslotenheid van het vertrek een eerste eis was, heeft het begrip zich voor de betekenis van het woninginterieur het sterkst ontwikkeld. (Haslinghuis)
  • Kerkgebouw
    Kerken zijn gebouwen waar de christelijke godsdienstoefening wordt gehouden. Aanvankelijk was de altaarruimte het belangrijkste onderdeel. In de verschillende katholieke liturgieën is deze dat nog. Sinds de Hervorming ook als preekkerk. Een parochie wordt bediend door een parochie- of kerspelkerk. Als aan de kerk een kapittel van kanunniken is verbonden, spreekt men van een collegiale of kapittelkerk. Een stifts-, abdij- of kloosterkerk behoort bij een kloostergemeenschap. De hoogste rang bezit een kathedraal of dom. (Haslinghuis)
Werk
Breedte
42.3 cm
Hoogte
31.3 cm
Diepte
2.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Alf Heide (vervaardiger)
  2. Johannes Bosboom ()
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • olieverf
    Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 9 juli 1963
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Hoorn NH
  • Dordrecht
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

, –

Trefwoorden