Datering
Maker

Stoel met biezen zitting

Hoewel Ameland en de Zaanstreek niet bepaald aangrenzende gebieden zijn, hadden hun interieurs veel gemeen. In beide regio's verkozen mensen dezelfde meubels: hoekkasten, klaptafels en bedbanken. Deze meubelen werden veelal in de Zaanstreek gemaakt en vervolgens per boot naar Ameland vervoerd. In veel gevallen zijn ze daar opnieuw geschilderd, omdat het originele schilderij minder populair was. Mensen in de Zaanstreek waren dol op meubels beschilderd met Zaanse landschappen, ijsscènes, uitzicht op de rivier en windmolens. Rond 1900 produceerde deze regio veel kasten en tafels beschilderd met scènes die waren ontleend aan 17e-eeuwse schilderijen, die de Nederlandse welvaart uit het verleden verbeeldden. Vooral zeeslagen waren een populair onderwerp. Deze stoel met biezen zitting, is beschilderd met florale motieven en een riviergezicht op rugleuning.

Gedetailleerde beschrijving

Driehoekige stoel met biezen zitting, twee voorpoten en een achterpoot en een afgeronde rechthoekigerugleuning. De rugleuning is op de achterpoot bevestigd en wordt geschoord door vier zwellende schuin lopende sporten. De voorpoten worden bekroond door een knop en tussen voorpoten en rugleuning lopen schuin sporten met gedraaide geledingen. De poten zijn voorzien van een gedraaide geleding en hebben geen voetklossen. Beschildering: De stoel heeft een witte ondergrond. De poten, sporten, schoren en de achterkant van de rugleuning zijn beschilderd met sterk vereenvoudigde bladrankjes in bruin, aangevuld met stervormige bloemen in rood en blauw en bladeren in okergeel. De gedraaide geledingen van de poten zijn goudkleurig geschilderd en die van de sporten tussen rugleuning en armstutten groen. De rugleuning is beschilderd met een riviergezicht, met links op de voorgrond een drogend visnet en op het water twee zeilschepen.

Identificatie
Titel
Stoel met biezen zitting
Objectnummer
000159
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
  • stoel
    Meubel met poten en een rugleuning waarop één persoon kan zitten. (ABR)
Werk
Breedte
57.0 cm
Hoogte
80.0 cm
Diepte
46.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. ()
Datering
Materiaal
  • vurenhout
    Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor het hout van de fijnspar (Picea abies). Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
  • bies (riet)
    Stengels van de mattenbies, in gedroogde vorm gebruikt om tot touw samengedraaid te worden, dat werd gebruikt om riet op de daklatten te binden. (Haslinghuis)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 27 april 1949
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Zaanstreek
  • Hoorn NH
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden