Datering
Vervaardiger Chris Huidekooper

Vissers in Volendam

Voorstelling van visverkoop aan de haven in Volendam

Uitgebreide beschrijving

Voorstelling van visverkoop aan de haven. Op de voorgrond zijn op een dijk vissers voorgesteld en links is achter deze vissers de tegen de buitenzijde van de dijk gebouwde visafslag te zien. Op de achtergrond zijn afgemeerde schepen voorgesteld waarvan de zeilen te drogen hangen. Rechts op de voorgrond zijn viskisten te zien. Links op de voorgrond zijn een aantal vissers in Volendammer deracht weergegeven, de figuur uiterst links staat met een paling in de omhoog geheven linker hand en prijst zijn waar aan. Rechts naast de visafslag zijn twee vissers te zien die samen een mand vis dragen. Het rechtsvoor afgemeerde vissersschip heeft de code 'VD / 242' in het zeil. Op de horizon is het open water te zien.; Gemerkt: l.o. in bruine verf: C. Huidekoper.; Versozijde: r.b. op spieraam inv.nr. (niet totaal beschreven i.v.m. achterkantbescherming); r.b. op lijst inv.nr. LIJST: Hout, ZZM lijst. Doek: goed; grof weefsel.; verflaag: beschadiging door puntig voorwerp bij visser linksvoor: lacune en barsten, vernislaag: glanzend, spieraam: vermoedelijk eigentijds

Identificatie
Titel
Vissers in Volendam
Objectnummer
002308
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
 • schilderij
  Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Over
Trefwoorden
 • havengezicht
  Voorstellingen met havens aan zee of in een rivier als hoofdonderwerp. (MARDOC)
 • visafslag
  Visafslaggebouwen zijn veilinggebouwen waar vis wordt geveild. Naast een veilingruimte met veilingklok zijn er tijdelijke opslagruimten, personeelsruimten en kantoren. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Werk
Breedte
77.8 cm
Hoogte
67.9 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Chris Huidekooper (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • linnen
  Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 12 augustus 1950
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Volendam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen
schilder, aquarellist, tekenaar

Chris Huidekooper

Groningen (stad), 2 juni 1878 – Rabat (Marokko), 14 november 1939
Lees meer
RKD

Trefwoorden