Datering
Maker

Armstoel met paneelzitting

Armstoel met paneelzitting. Voorzit- en twee zijzitregels met poten die voorzien zijn van huis en geleding, waarop een paneel met randprofiel, en tussen de poten vier uitgegronde voetregels. De voorpoten gaan over in zuilvormige stutten voor de licht gebogen armleggers en eindigen in een voluut. De achterpoten zijn recht en hebben afgeschuinde hoeken. de achterstijlen zijn gerend en verbonden door regels, warvan de onderste direkt aansluit op het zitpaneel. De bovenzijde van de bovenregel is accoladevormig met in het midden een bloemdecoratie in een cirkel. In het midden van dit rugraam een bundel van vijf spijlen, bijeengehouden door een horizontaal ... met zigzag-decoratie.

Identificatie
Titel
Armstoel met paneelzitting
Objectnummer
M1913-420
Objectcategorie
meubilair
Objecttype
  • zitmeubel
  • stoel
    Meubel met poten en een rugleuning waarop één persoon kan zitten. (ABR)
  • armstoel
    Term die wordt gebruikt voor leunstoelen, met name voor de leunstoelen met open armleuningen en opgevulde armsteuntjes. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
50.00 cm
Hoogte
113.00 cm
Diepte
64.00 cm
Museum
Stg Rijksmuseum Muiderslot
Vervaardiging
Maker
  1. (meubelmaker)
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
Alle rechten voorbehouden

Trefwoorden