Datering
Maker onbekend

Foarflechter van rode baaie met een strûpmûtse van fijn wit neteldoek, onderdeel van volledig 39-delig Hindelooper vrouwenkostuum

Foarflechter: een open cilindervormige koker, van voren 5.5 cm en van achteren 15 cm hoog. Pressening linnen, overtrokken met rode baai en doorgestikt. De schuinde onderzijden hebben elk een aangenaaid stuk wollen keperband: roo / blauw ± 6 cm lang, 4.5 cm breed. Over de foarflechter de strûpmûtse van fijn wit neteldoek of batist. Links middenachter een 6.5 cm. breed dubbel stuk over de gehele lengte. Hier is tevens de naad, rode kruissteek initialen L.K. Aan weerszijden van de rechte achterzijde 2 lintjes, 21 cm lang, waarvan de uiteinden enige malen met rode zijde zijn omwonden. De voorzijde heeft tot de poalle, het cirkelvormig ingenomen centrum een ± 2 cm. brede opengewerkte rande (perzisch ajour). De strûpmûtse is met grote grove steken aan de foarflechter gezet.

Identificatie
Titel
Foarflechter van rode baaie met een strûpmûtse van fijn wit neteldoek, onderdeel van volledig 39-delig Hindelooper vrouwenkostuum
Objectnummer
T1946-003I
Objecttype
  • foarflechter
  • kostuum
    De kleding van een acteur of actrice die een personage speelt in een toneelstuk of een film. Men gebruikt de term ook in het algemeen voor de kleding van personen die een rol of een personage spelen, zoals tijdens carnaval of Sinterklaas. (AAT-Ned)
Over
Onderwerpen
  • Hindeloopen
Werk
Breedte
16.0 cm
Hoogte
15.0 cm
Museum
Fries Museum
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend
Materiaal
  • neteldoek
    Neteldoeken zijn weefsels gemaakt van betrekkelijk licht katoenen weefsels in een effen binding. Voor het invoeren van katoen werd het doek geweven van garens, die uit brandnetelvezels waren gesponnen. Neteldoek komt zoewel ongebleekt als gebleekt, geverfd of gedrukt voor. Vaak wordt neteldoek gebruikt voor bedbehangsels en draperieeen. (Winkler Prins Encyclopaedie, Elsevier, 1954 zesde geheel nieuwe druk)
  • baai
Aankoop & Licentie
Licentie
Alle rechten voorbehouden

Trefwoorden